23 marraskuuta 2019

Anni Korpelal: Rebekka!

Anni Korpela
Rebekka
Päivä, 1987
Kansi: AD-Studio Jyri Taipale
111 s.

- Sinäpäs olet kaunis tyttö, hän sanoi, meni Rebekan luokse ja silitti kevyesti tämän hiuksia.
Tuon hän sanoo vain siksi, kun haluaa olla ystävällinen jalkojeni vuoksi, Rebekka ajateli.







Rebekka on pieni israelilainen tyttö, jonka jalat ovat halvaantuneet. Hän elää isänsä ja äitinsä kanssa kylän laitamilla. Hänen paras kaverinsa on Daniel. Rebekan isä kulkee omilla teillään, seurassa, joka ei ole parasta mahdollista. Rebekan isä kuitenkin rakastaa  tytärtään ja on hellä ja huolehtiva isä kyseenalaisista retkistään huolimatta. Rebekan äitiä on miehensä kulkemiset alkaneet vaivata. Erityisesti sen jälkeen, kun hän oli kohdannut Hänet, nähnyt kuinka tämä katsoi syvälle sisimpään. Rebekkakin on kuullut tästä ihmeellisestä miehestä. Daniel on kertonut hänestä ihmeellisiä asioita. Rebekka alkaa ajatella, että kun hän vain pääsisi tuon miehen luokse, niin tämä voisi parantaa myös hänen halvaantuneet jalkansa.

Eräänä päivänä Daniel tovereineen kantavat paareilla Rebekan sinne, missä miehen on nähty kulkevan.

Rebekka on kuvitteellinen tarina, jonka taustalla on raamatunhistorialliset tapahtumat. Raamatun kertomukset Jeesuksen toiminnasta tulee eläviksi, samoin hänen ristinkuolemansa.

Tämä ei ole ehkä aivan pienten tyttöjen kirja, sillä minuakin tämä järkytti, erityiseti lopussa. Lapsille kerrottu tämä toki on. En silti voi olla miettimättä, vaikka uskonkin sen, mitä Raamattu kertoo, kuinka uskottava tämä on. Ristiinnaulitsemiskohtaus, jossa Rebekka ja Daniel seuraavat tapahtumia ei ole mitään kiiltokuvaa tai "pyhäkoulujuttelua". Voin vain tuntea tuskaa Rebekan tuskan rinnalla.

Tämä on lapsille suunnattu kertomus evankeliumin ydinsanomasta, mutta ei tavanomaisesti kerrottu kaikilta osin.

2 kommenttia:

  1. Luin Anni Korpelan kirjoja 80-luvulla, mutta en ainakaan muista, että olisin edes kuullut tästä kirjasta. Tykkäsin silloin Korpelan kirjasta Tyttö kuin tuomenmarja. Nyt en enää edes muista, millainen kirja se oli ja mitä siinä tapahtui, joten pitäisi ehkä lukea se joskus uudestaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen lukenut tuon Tyttö kuin tuomenmarja. Voisin kyllä lukea sen uudelleenkin, en tullut aiemmin postanneeksi siitä, vaikka se hyvin olisi ollut postauksen arvoinen.

      Poista

Älä roskaa!