18 joulukuuta 2020

Kirsi Klaudia Kangas: Punainen myssy!

Kirsi Klaudia Kangas

Punainen myssy

Väyläkirjat, 2017

143 + 1 s.


Alku (Prologia ei huomioitu): Eilif Sildonen sulkee valkoisen portin ja lähtee astelemaan keinahdellen niityn laitaan kulunutta uraa myöten kohti kylän autiota itärantaa.


 

 

Kylä on Ruijassa, Jäämeren rannalla oleva pieni norjalaisten ja kväänien asuttama kylä. Eilif on vanha eläkkeellä oleva kalastajaukko, joka on naimisissa Gudrun-nimisen naisen kanssa. Gudrun on siivousintoilija. Eilif taas ei niin siivo. Yksikseen merestä uppotukkeja poimiva ja niistä polttopuita pilkkova omanlaisensa taiteilija, sillä hänellä on tapana koota polttopuut sieviin pinoihin, joista hän on tullut kuuluksi. Tuleepa eräänä päivänä,Gudrunin ollessa viikon ajan ulkomaanreissussa, saksaa puhuva turisti kuvaamaan Eilifin toimia.

Eilifillä on synkkä menneisyys. Hänen veljensä on kuollut kalastajaveneen haaksirikossa. Eilif syyttää itseään onnettomuudesta. Myös sota-ajan tapaukset korventavat miehen sisuksia puhumattakaan myttyyn menneestä avioliitosta morsiamen karattua saksalaissotilaan matkaan.

Punainen myssy on kiintoisa teos, jossa jäämeren luonto kiertyy karuna mutta hienona. Karuna avautuu myös sielunmaisema, johon kuitenkin viime metreillä pilkistää valonhitunenkin. Pidin paljon tästä teoksesta ja arktisen ympäristön kuvauksesta. Kerrontaa sävyttävät Kirsi Klaudian upea mustavalkokuvitus.

Maininnan arvoinen kuvaus:
"Eilif muistaa vielä kauppias Amundsenin emännän. Hän ei ollut kuollessaan kovin vanha, mutta suolainen vihuri oli kuvioinut hänen kuten muidenkin Jäämeren rannan naisten kasvot ennen aikojaan hienoisille uurteille, kuin niihin olisi talletettu hienonhienojen pitsiliinojen virkkausohjeita."

 

---

Kirjarikas elämäni -blogissa on huomoitu teoksessa ilmenevä "luonnon ja kielen kauneus" . Hellekelin erinomaiseksi viilentäjäksi ja (kirjalliseksi) helmeksi kuvaa tätä Mummo matkalla ja Tuulisessa maassa yllätyttiin myönteisesti kirjan äärellä.

--

 


1 kommentti:

  1. Kiva kun sinäkin luit tämän kirjan. Minusta tämä oli ihana romaani, todellinen helmi! ❤ Tykkäsin pohjoisen kuvauksesta ja syvällisestä ihmiskuvauksesta.

    VastaaPoista

Älä roskaa!