Dee Brown
Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Lännen valloitus intiaanien näkökulmasta
Alkuteos: Bury my Heart at Wounded Knee - An Indian History of the American West
Suomentanut Esko Hamilo
Otava, 2004 (2. nidottu painos) Lyhentämätön.
495 s.
Olin yllättynyt. kun etsiessäni tietoja kirjailijasta, ilmenikin, että kirjoittaja ei itse olekaan intiaani, niin kuin jostain syystä olin kuvitellut. Tämä tieto ja kirjoittajan tausta kuitenkin tuo hieman ymmärrettävimmiksi ne valinnat, joita kirjoitusprosessin aikana on tehty. Minua nimittäin hieman ihmetyttää, miksi kummassa kirjailija on tuonut esiin kaiken maailman historiallista nippelitietoa, joilla ei ole mitään yhtymäkohtaa intiaanisotiin ja tilanteesseen, kuten esimerkiksi venäläisten opiskelijoiden mellakointi Pietarissa. No, jonkun kiväärin keksiminen saattaa liittyä asiaan, mutta ei se, milloin Tolstoin mikäkin kirja on ilmestynyt. Nämä jokaisen luvun alussa olevat historiantiedot tosin auttavat näkemään, että samaan aikaan, kun Amerikan Yhdysvaltoja vallattiin (tai kierolla tavalla ahneuden takia petkutettiin) sen alkuperäisasukkailta, niin muualla maailmassa elettiin aika tavallistakin elämää.
1883 Marraskuun 3. päivänä Yhdysvaltain korkein oikeus päättää että Amerikan intiaani on syntyperältään vierasmaalainen ja holhokki. Robert Louis Stevensonin Aarresaari julkaistaan.
Nämä historiaotokset ovat kuitenkin toissijaisia sen rinnalla, että kirjailija on kuitenkin tuonut Lännen valloituksen intiaanien näkökulmasta historian lähteisiin nojautuen. Nämä alkuperäisten amerikkalaisten omat lausumat ja ajatukset ovatkin tämän teoksen parasta antia samoin kuin kuvat ja maalaukset intiaanipäälliköistä. En sano, etteikö sodassa ole kahta puolta ja syytä niin sysissä kuin sepissäkin. Tämä ei ole mitään kaunista luettavaa, sillä se, mitä intiaaneille tehtiin oli kyllä kansanmurhaan verrattava, jossa valkoiset eivät säälineet edes sylivauvoja. No, oli niitäkin valkoisia, jotka olivat intiaanien puolella, mutta vähemmistönä.
Kiintoisa myönteisessä mielessä on luku, joka kertoo, kuinka "Seisovasta Karhusta tulee ihminen". Seisova Karhu oli ponca-heimon päälliköitä. Huhtikuussa 18. päivänä 1879 Yhdysvaltain historiassa käytiin harvinainen kansalaisoikeusjuttu Seisova Karhu vastaan Crook. Crook, joka aiemmin oli taistellut intiaaneja vastaan oli itseasiassa alkanut tuntea sympatiaa intiaaneja kohtaan ja oli viivyttänyt saamaansa määräystä siirtää poncat ja toimi muutenkin taustalla saadakseen suuren yleisön poncien puolelle. Oikeudenistunnossa oli kyse siitä, voidaanko intiaanit katsoa "lain tarkoittamalla tavalla ihmisiksi"vai ei. Seisova Karhu voitti ja sai viedä oman joukkonsa vapauteen.
Suomennoksesta sen verran, että minua ärsytti suunnattomasti sanan Wigwam kirjoittaminen Vigvamiksi ja sanan yleinen käyttö, oli kyseessä sitten metsäintiaanien asumus tai tasankontiaanien teltat).
"En tiennyt silloin, mikä kaikki päättyi. Kun katson nyt taaksepäin tältä vanhan ikäni korkealta kukkulalta, voin yhä nähdä teurastetut naiset ja lapset lojumassa kasoissa ja hajallaan koko matkan pitkin kiemurtelevaa rotkoa, yhtä selvästi kuin näin heidät silloin kun silmäni olivat vielä nuoret. Ja näen myös sen, että jotain muutakin kuoli sinne veriseen muttaan ja hautautui lumimyrskyyn. Kansan unelma kuoli siellä. Se oli kaunis unelma... kansaa ympäröivä vanne on nyt murtunut ja palasina. Enää ei ole keskusta, ja pyhä puu on kuollut. - Musta Hirvi"
--
Kirjallinen USA:n osavaltiovalloitus: Arkansas kirjailijan asuinseudun mukaan
Kirkko ja kaupunkilehden -lukuhaaste kohta 9: Kirja, joka kuvaa uskonnollista lahkoa tai hengellistä väkivaltaa.
Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen -teoksen loppupuolella on luku Wovokasta, paiute-heimoon kuuluvasta miehestä, jonka Henkitanssi johti Wounded Kneen verilöylyyn. Kyseessä oli sekoitus intiaanien uskomuksia ja Ilmestyskirjatulkintaa, jonka voi tulkita eräänlaiseksi intiaaniuskonnon lahkoksi. Mielestäni, vaikka tässä on hyvin lyhyt viittaus siihen, että intiaanilapsia erotettiin perheistään ja vietiin katolisiin kouluihin on hengelliseen väkivaltaan viittaavaa, samoin kuin se, että koko intiaanien joukkotuhon jotkut oikeuttivat uskonnolla, sanon uskonnolla, josta todellinen evankeliumin valo oli kaukana.
..
Luettu myös: Kirjojenpyorteissa
Oletkin lukenut kiinnostavan kirjan. Kun luin J P Koskisen Haukansilmän, kiinnostuin uudelleen lännen valloittamisesta ja intiaaneista. Sen teeman kirjoihin en ole vielä tarttunut, mutta olen katsonut uudelleen useita elokuvia, esim Little Big Man, Tanssii susien kanssa ja Viimeinen mohikaani. - Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaIntiaanikulttuuri, erityisesti Pohjois-Amerikan, kiinnostaa minua erityisesti. Ei ehkä niinkään sotahistoria. Tämä oli kuitenkin kaikesta verisyydestään huolimatta kiintoisa juuri noiden alkuperäislähteiden takia. Tuo Haukansilmä kiinnostaisi minua kovasti, olen harkinnut sen ostamista...
PoistaYllättävää tosiaan, kun kirjan nimessäkin puhutaan intiaanien näkökulmasta, niin kirjoittaja itse ei kuitenkaan ole intiaani. Varmasti juuri intiaanien omat ajatukset ovat parasta tällaisessa teoksessa. On todella järkyttävää, mitä valkoiset tekivät heille tuolloin. Kiinnostava kirja.
VastaaPoistaKirjailija on historioitsija, joka näki, että kuva intiaaneista ei ole ihan se, mikä siitä annettiin.
PoistaIntiasneja oli monia heimoja, ja se edes auttoi myös valkoisten levittäytymistä.
VastaaPoistaJuu! Intiaaniheimojen keskinäiset kahnaukset olivatkin oma lukunsa, jota valkoiset osasivat myös hyödyntää edukseen. Tosin tässä teoksessa keskityttiin 1800-lukuun ja tuota puolta sivuttiin hyvin vähän.
Poista