31 toukokuuta 2022

Vera Henriksen: Pyhä kuningas!


Vera Henriksen

Pyhä kuningas

Alkuteos: Helgenkongen

Suomentanut Aune Brotherus

WSOY, 1964

363 s.


Alku: Aallot vyöryivät Steinkjerin vuonossa vaahtopäisinä, vihertävinä, sinivalkoisina, harmahtavan mustina tai kullalle välkkyvinä aina sen mukaan, miten auringonpaiste ja varjot veden pinnassa vaihtelivat.

Loppu:  Mutta oliko mitään muuta olemassa, ajatteli Sigrid, kuin maa ja kaipuu ja toivo; toivo Jumalan armosta.

Päähenkilö Sigrid Torentytär, jonka elämä jatkuu miehensä Kalvin rinnalla Eggessä. Tosin heidän välejään hiertää Sigridin aiemmin tapahtunut uskottomuus ja tästä syntynyt lapsi Synnöve, joka tosin on kiintynyt Kalviin, samoin kuin Kalv tyttöön. Sigridin aiempi mies Olve on myös vahvasti läsnä Sigridin ajatuksissa. Pyhä kuningas on paljolti Sigridin ajatuksia ja pohdintoja uskonkysymyksissä.Toisaalta Kalv Sigrridin negaationa on Viikinki, jolla taistelut on verissä ja joka tuntee syvää syyllisyyttä Sticklestadin taisteluista. Uskonkysymysten rinnalla tässä onkin valtataisteluja, joita käydään kuninkuudesta ja hänen ystävyydestään, uskollisuudesta, ystävyydestä ja sovinnosta.

Teos on viimeinen osa kirjailijan kolmiosaista Viikinki-trilogiaa. Olen lukenut aiemmat osat ja olen pitänyt niistä paljon. Tästä osasta en kristillisestä tematiikasta huolimatta oikein saanut kiinni. Ehkä aiempien osien lukemisesta on sen verran kulunut aikaa, että oli vaikea päästä kiinni jatkuvuuteen. Toisaalta se kristinusko mikä tässä esiintyy pistää myös miettimään. Toisaalta tässä tulee hyvin esille kristinusko tapoina ja rituaaleina, pappien valtana, toisaalta syvällisempänä ja henkillökohtaisempana pohdiskeluna ja  henkilökohtaisena voimana arjessa. Se, että kristinuskon syvin sanoma ja merkitys rauhana jää sodan ja miekkalähetyksen varjoon.  Mietin myös kohtausta, jossa nuori nainen on surmannut vastasyntyneen lapsensa ja on tuomittavana. Pappi Anund puolustaa naista, joka on tehnyt tekonsa syyllisyyden vallassa peläten lapsensakin tulevan tuomituksi, tuomalla esiin, kuinka "Laki sanoo, että vajavaisen lapsen saa panna heitteille". Hmm. Mikä laki? Viikinkilaki vai Pyhän kuninkaan laki? Pyhä kuningas tässä tarkoittaa Norjan kuningasta Olavi pyhää, jonka kanonisoinnista teos alkaa. Sigrid ei haluaisi, että tätä kanonisoitaisiin, sillä hänen mielessään on Stiklestadin taistelut. 

Teos jakautuu viiteen osaan, jotka ovat: Olavi Pyhä, Kalv, Einar Tambarskjelve, Maanpaossa,  Egge .

Sigridin puoliso Kalv on seissyt Sticklestadin taisteluissa lähellä kuningas Olavia. Hänen uskollisuuttaan kuninkaalle, Olavin pojalle Magnukselle  aletaan epäillä ja erityisesti Einar Tambarskjelve alkaa juonia tätä epäilystä. Sigrid ja Kalv joutuvat pakenemaan Eggestä. He siityvät Hrossöyhin, käyvät välillä Skotlannissakin, Icolmkillissä, jossa Sigrid saa uusia näkökohtia kristinuskosta. Myös Sigridin poika Tore matkustaa myöhemmin Icolmkilliin ja vihkiytyy papiksi. Lopussa pariskunta pääsee palaamaan Eggeen. Kalv on kuitenkin rauhaton sielu, joka lähtee jälleen taisteluun ja saa surmansa jättäen Sigridin pohtimaan tämän iänkaikkisuuskohtaloa. 

Tämä ei ollut aivan kevyttä luettavaa. Tässä oli syvällisiä pohdintoja kristinuskosta, mutta toisaalta myös ristiaallokkoa vanhoihin viikinkitapoihin kumpuhautauksesta sisäänpolttamiseen. Huh huh! Hurjaa on kuvaus välillä.

Norjan historiaa tämä ilmeisestikin on hyvin vahvasti. Minun täytyi hieman selvitellä tuota Olavi Pyhää ja kyllä, historiaan tämä teos vahvasti nojaa.

Suomibongaus: -Trondarnesin piispa on  vihkinyt ristin, sanoi  Tore. -Joten siinä nyt on parempi turva kuin konsanaan Torin vasarassa. -Huomaan sinun nyt antavan enemmän arvoa pappien vihkiluvuille kuin suomalaisten loitsuille, sanoi Sigrid ja Tore nauroi.

Trilogian aiemmat osat:

Hopeavasara

Ennusmerkki

---

Helmet 2022 -lukuhaaste kohta 46: Kirjan kannen pääväri on punainen tai kirjan nimessä on sana punainen.

 

2 kommenttia:

  1. Minulla on nuo 1000-luvun tapahtumat hatarasti hallussa, mutta aika on sikäli tärkeä, että 1000-luvun lopussa alkoivat ristiretket.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä mietin lukiessani onko tämä historiaa vai mielikuvitusta, siksi googlasin tuon Pyhän Olavin ja löysin ortodoksi.netistä hyvin valaisevan artikkelin näihin tapahtumiin liittyen. Pohjoismaiden historia on ollut melkoista melskettä, Hyvin mielenkiintoinen trilogia ja pohjoismainen kirjallisuus kyllä kiinnostaa laajemminkin.

      Poista

Älä roskaa!