01 toukokuuta 2022

Ethel Turner: Pikku Veitikka!

 

Ethel Turner

Pikku Veitikka

Alkuperäisteos: The Little Larrikin

Suomentanut:

K.J.Gummerus, 1925


Päähenkilö Laurence, lyhyemmin Lol on teoksen Pikku Veitikka. Carruthersin orvon veljessarjan nuorimmainen, joka on saanut kasvaa villinä ja vapaana "katupoikana", koska hänellä oli heikko ruumiinrakenne. .Tämä pikku Veitikka tuntuu kuitenkin nuoresta iästään pistävän asiat oikein päin, silloin kun kaikki menee nurin niskoin.

Veljeksistä vanhin on Roger, nuori asianajaja, joka yrittää toimia perheenpäänä vanhempien kuoltua. Hänestä seuraava on Martin, joka opiskelee lääketiedettä. Sitten tulee  Clem, vielä koululainen, joka on perheen kokki silloin, kun apulainen on poissa, Phil, koululainen, jota kiinnosti latinalainen runous. Ja Lol nuorimmainen on kai siinä 6-vuotias.

Marcian, naapurikadun  hienostorouva, jonka lapsen kuolema on jättänyt suuren surun. Hänen miehensä Robert Barret on liikemies,. Hän ei ollut Marcian ensimmäinen sydämenvalittu, vaan hän otti hänet ylpeydestä, koska ei saanut sitä takaisin, jonka ensn oli hylännyt. Robertilla on tytär Freda ensimmäisestä avioliitostaan.  Marcialla on  sisko Linley, joka on tyystin toisenlainen luonne kuin Marcia, taiteellinen luonne. .

Erään kerran Lol, tuo Pikku Veitikka joutuu tappeluun, josta Linley hänet pelastaa ja vie "tuohon suureeen valkoiseen taloon" naapurikadulla ja niin Lol astuu "hienompaa seuraelämään"

Valkoisen talon asukkaista ja Carruthersien poikajoukosta tulee jonkinasteiset ystävät ja Linley, joka on tuntenut Rogerin jo ennestään, alkaa vakavammin seurustella tämän kanssa. Marcian ikävän seuraelämän Lol valloittaa tyystin. Fredan tosin (ja hieman minutkin) Lol kauhistuttaa kertomalla Martinin hyp-hyptiseerauksesta kuolleen kissan kanssa. Fredan pieni huone on vastapäättä Carruthersien ruokasalia ja sieltä hän seuraa Clemin kouluopintoja. Freda on 12-vuotias.

Ajattelin tätä teosta ensin lasten- ja nuortenkirjaksi, joksi tämän ehkä myös voisi lukea. Varsinainen tyttökirja tämä ei ole, vaikka tyttökirja-aineksiakin tästä löytää. Tässä on kuitenkin aivan lopussa seikka, jonka vuoksi lukisin tämän enemmän viihderomaaniksi tai nuorten aikuisten kirjaksi. Barretin liikemies, Marcian mies nimittäin on tehnyt konkurssin ja aikoo tehdä itsemurhan, Lol kuitenkin tietämättään estää suunnitelman täydellisen toteutumisen. 

Tässä on monenlaisia suhdesotkuja ja rakkaushuolia. Marcia, joka on elänyt aika kevyttä hienostorouvan elämää tuntematta erityistä kiintymystä mieheensä alkaa huomata, että elämässä on muutakin kuin raha. Kun Carruthersin Martin sairastuu vakavasti ensirakkauden menetyksen seurauksena ottaa Marcia huolekseen tämän hoitamisen ja auttaa muutenkin miestä eteenpäin elämässä. Aika soljuu eteenpäin, mutta mitenkään tässä ei kiinnitetä huomioon päiviin sen paremmin kuin muihinkaan ajanmääreisiin. Elämä vain menee eteenpäin hyvinä ja huonoina hetkinä. Rakkaudessa tai epäsovussa. Ymmärryksessä tai mustasukkaisuudessa. Epävarmuudessa tai huolettomuudessa. Tulevaisuutta rakentaen ja paremmista ajoista unelmoiden.

Ihan kiintoisa australiaskuvaus ajalta menneetä.

Muuttama yksityiskohta tähän loppuun.

Mauvais quart d'heure'isi  Mitähän se mahtaa tarkoittaa. Ei ihan kontekstista avautunut minulle. Ehkä se kuitenkin liittyy jotenkin ranskan- tai johonkin muuhun opintoihin.

L'enfant e taint dix au vieux. Lapsi sanan ymmärrän, mutta muu jää hämäräksi.

Muutamia kirjallisuusviitteitä teoksessa oli. Veljesten äidiltä jäänyt pyhäinjäännös Browningin runot. Pikku Freda lähettää Clemille lukemista, mm. Pikku lordi Fauntleroyn ja Pikku naisia  matkalukemiseksi, kun tämä jättää opiskelut ja lähtee "kultaa vuolemaan"

--

Helmet 2022 -lukuhaaste kohta 16: Kirjan luvuilla on nimet

3 kommenttia:

  1. Ethel Turnerilla oli paljon vastoinkäymisiä, joista selvisi. Tämä kirja lienee The Little Larrikin

    VastaaPoista
  2. Onpas mielenkiintoinen erikoisuus luokitukseltaan. Useinhan kun lapsi on pääosassa, katsotaan kirja lastenkirjallisuudeksi. Mutta tuo itsemurhan suunnittelu ei todellakaan sovi lajiin, joten ennemmin sitten aikuistenkirja.

    VastaaPoista

Älä roskaa!