tiistai 10. toukokuuta 2022

Tracey Bateman: In Wildrose North Dakota!


 

Tracey Bateman

In Wildrose North Dakota

Summerside Press, 2012

309 s.


Rosemary Jackson on parikymppinen nuori nainen Kansasista, jossa hän on asunut koko ikänsä isänsä karjatilalla tehden tilalla työtä siinä, missä miehetkin. Rosemarylla on kaksossisar Rachel. Sisarukset ovat hyvin erilaisia luonteeltaan. Rosemary on tahtonainen, joka tekee ja toimii. Rachel herkkä ja haaveileva, jonka kädentaidot eivät ehkä ole kaikkein parhaat. Rachel on enempi viihtynyt novellien ja rakkausromaanien parissa. Rachel avioituu karjatilan työmiehen Finn Taten kanssa ja muuttaa asutustilalle Pohjois-Dakotaan.

Kun tyttöjen isä kuolee jää Rosemary yksin. Karjatilaa isä ei ole jättänyt tyttärelleen, vaan tämä menee myyntiin. Rosemary lähtee sisarensa luokse Pohjois-Dakotaan, mihin sisko on hänet kutsunut. Saapuessaan sinne Rosemarya kuitenkin kohtaa yllätys. Rachelin koti on pelkkä turvemaja vailla mitään hienouksia ja kaiken lisäksi Rachel on kuollut synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Puoliso Finn on poissa, samoin lapsi. Rosemary kuitenkin alkaa selvittää asioita. Hän on itsekin aikoinaan ollut rakastunut Finniin ja ajattelee, että on järkevintä mennä tämän kanssa naimisiin, mutta kun Finn lopulta tulee kotiin ja joutuu mietitimään, miten asiat järjestetään, hän ajaa   Rosemaryn pois, koska tämä ei ole ottanut vastaan hänen suunnitelmiaan muuttaa vuokralle kaupungin täysihoitolaan. Rosemary hankkii oman asutustilan pois muuttavalta perheeltä ja alkaa kasvattaa lampaita. Lisäksi hän hoitaa Finnin pientä tyttöä, joka ei voi oikein hyvin. 

Englanninkielinen teos kuuluu Love Finds You -sarjaan, jonka tarinat sijoittuvat eri puolille USA:n osavaltioita, paikkoihin, jotka ovat todellisia, mutta tarinat keksittyjä. Tarinassa on pieni kristillinen sivujuonne, mutta tämä puoli tulee esille vain parina mainintana.

Paitsi Rosemaryn ja Finnin välejä tässä teoksessa on enemmänkin tapahtumia. Miten Rosemary selviää, kun hän saa vastaansa naapuritilan karjankasvattajan, joka haluaa enemmän maata karjalleen eikä katso hyvällä Rosemaryn lammastaloutta. Miten Finn selviää surustaan ja miten selviää eräs naapuriperheen äiti lapsineen, kun mies kuolee ja talo menee alta velallisille.

Ihan kiintoisa pieni tarina, joka tosin on luettava paitsi kristilliseksi fiktioksi myös romanttiseksi viihdekirjallisuudeksi. Tämä tuo kuitenkin hyvin esille lännen asuttamisen historiaa. Englanninkieli on selkeää ja hyvin ymmärrettävää. 

Kansikuva veti minua puoleensa Pohjois-Dakotan seuduista puhumattakaan. En pettynyt, vaikka romanttinen viihde sinänsä ehkä vei hieman pois jotain historiallisuudesta. Hieno pieni tarina tämä kuitenkin on tahtonaisesta, joka ei anna kääntää päätään tahtoessaan jotain. 

--

USA:n osavaltiovalloitus: North Dakota

Helmet 2022 -lukuhaaste kohta 25: Kirjan nimessä on ilmansuunta.

3 kommenttia:

 1. Oliko tässä myös kuvausta paikallisesta elämästä ja preeriasta? Luin juuri Willa Catherin My Antonian (jonka bongasin blogistasi, kiitos vinkistä!) ja rakastuin sen preeriakuvaukseen. Se muistutti minua paljon Pieni talo preeriasta mutta oli ehkä vieläkin syvällisempi ja kaihoisampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli myös alussa iso lumimyrsky, jonka vuoksi päähenkilö jumittui yhden perheen hoteisiin viikoksi, ennen kuin pääsi jatkamaan matkaa. Tarina sijoittuu vuosille1895 - 1913. Todellisen Wild Rosen historiaa myös valotetaan esi- ja jälkipuheessa.En nyt muista, kuinka paljon tässä on luontokuvauksia, enemmän ehkä sitä, millaista elämä on ollut asutustiloilla ja naisnäkökulma on aika vahva. Minäkin olen lukenut tuon Ystäväni Antonian.

   Poista
 2. Pohjois-Dakota kuten muutkin Kanadan rajalla olevat osavaltiot ovat jääneet hieman etäiseksi, mutta vaikuttaa kirjalta, jossa saa paljon uutta tietoa. Lucky Luken Mustat kalliot, kertonevat Etelä-Dakotasta.

  VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.