09 tammikuuta 2023

Timo Malmi: Tampereen sotakirja!


 

Timo Malmi

Tampereen sotakirja - Kalevankankaan unelmia

Warelia, 2020

Kannen suunnittelu: Irina Luoto (kuva: Kuutti Lavonen, Serafi)

289 s.


Ilman runoutta ei voi johtaa mitään suurta, ei ainakaan sivistysyliopistoa. Näin ilmeisesti kirjoittaa teoksen tekijä Timo Malmi, runoilija, sotahistorioitsija. Tässä teoksessa on lähtenyt kävelylle Tampereen Kalevankankaalle, kuuntelemaan muinoin eläneiden ajatuksia ja pohdintoja vuodesta 1918 sotavuosiin ja Suomen itsenäisyyteen, pelastumiseen. Teos on fiktiivinen ja kysyy: Mitä kuolleet kertoisivat kokemuksistaan sodassa ja siviilissä? Kuitenkin teoksessa on käytetty niin kirjailijoiden kaunoteollisia aineistoja kuin historiallista tietoakin. Kokonaisuus on hyvin omalaatuinen, erikoinen, kuin Hugo Simbergin Kuoleman puutarha -ainakin. Teoksessa on paljon symbolistista aineistoa, kristillistäkin. Teos on hartaudella kirjoitettu, arvostuksella isänmaata ja sen meille lunastaneita kohtaan.

Ilman runoutta tämä teos olisi minulle, kaunosielulle, ollut liian rankka ja raju lukea. Kyllä tässä silti oli paljon kiehtovaakin, uutta näkökulmaa ja tietoa. En esimerkiksi tiennyt lainkaan, että vuoden 1918 joukoissa oli myös ruotsalaisilla oma agendansa siinä, missä saksalaisillakin.

"Nyt on pahin ohi." sanoi kuulemma Lauri Viita juuri ennen kuolemaansa. Onko pahin ohi? Sitä sopii kysyä, kun tätä teosta lukee maailmanpolitiikka silmiensä edessä.

Tätä teosta on hieman vaikea laittaa mihinkään lokeroon. Tämä on yhdistelmä kaunokirjallisia ja historiallisia tekstejä, joita Malmi on omalla tavallaan yhdistellyt ja moderoinut. Päätin pistää tämän draamaksi, sillä lukijalle avautuu tätä teosta lukiessa hyvin monimuotoinen vuoropuhelu.

"Ihminen, joka oppii rakastamaan, kuulee Jumalan äänen itsessään." - Mika Waltari

---

Helmet 2023 -lukuhaaste kohta 26: Kirja, jonka lukeminen on sinulle haastavaa jostakin syystä,


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti