Riitta Konttinen
Tarinankertoja
Anni Swanin elämä
Siltala, 1922
437 + 1 s.
Paksu ja painava teos, jota illalla sängyssä nukkumaanmennessä lueskelin. Oli kyllä tukala pidellä. Luettavuuden kannalta teoksen ilmiasu ei ollutkaan parhain mahdollnen. Paperi oli tukevaa ja kannet paksut jatekstinasettelu tiivistä fonttiin nähden. Mielenkiintoista asiaa tässä kyllä oli, tästä satu- ja nuortenkirjailijasta, jonka teokset ovat muodostuneet suomalaisen lastenkirjallisuuden klassikoiksi ja jotka ainakin itselläni kuuluu kirjahyllyni aarteisiin.
Teoksessa on myös paljon muuta kulttuurihistoriallista ainesta 1800-luvun alkukymmeniltä 1900-luvun puoliväliin. Kuvat elävöittivät aikaa ja ajatuksia. Enemmän kuin perhesuhteisiin, vaikka niitäkin toki käsitellään (avioliittoa ei toki voi unohtaa), tässä keskitytään Anni Swanin kirjailijanuraan.
Anni Swan oli tuottelias kirjailija, joka paitsi sepitti itse, myös käänsi monia teoksia, lähinnä anglosaksista nuortenkirjallisuutta. Minulle oli yllätys, että hän on suomentanut myös Lewis Carrolin Liisan seikkailut ihmemaailmassa -teoksen, jota tosin en ole lukenut, eikä se oikein minua kiinnostakaan. Sen sijaan tutustuisin mielelläni niihin lehtikirjoituksiin, joita hän toimittamissaan lastenlehdissä julkaisi, ja joilla on yhtymäkohtia hänen Sara ja Sarri matkustavat tai Ulla ja Mark-teoksiin. Täytyy tutkia, olisiko niitä mitään kautta madollista saada luettavaksi.
Helmet 2025 -lukuhaaste kohta 31. Kirjan päähenkilölle ura on (oli) tärkeä
Muualla:
Tarukirja luonnehtii teosta oivalliseksi ja nostalligseksi luettavaksi ja pitää kerrontaa kronologisena.
No, kyllähän kerronta kulkee lapsuudesta aikuisuuteen, syntymästä kuolemaan, mutta ihan suoraviivaisen kronologisena en itse teoksen rakennetta näe. Vuosiluvuissa on hieman edestakaista hyppelyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti