tiistai 27. kesäkuuta 2017

Raul Roine: Sata haavaa ja tuhat tuskaa!Sata haavaa ja tuhat tuskaa eli kauniin Fatiman kampa
Raul Roine: Satuja
WSOY, 1968

Oli talonpoika ja talonpojalla härkä. Tuo härkä oli nuorena puskenut toisen sarvensa poikki, mutta toinen oli jäljellä ja se oli sitä komeampi.
Näin alkaa Raul Roinene satu häränsarvisesta kammasta, joka kärsittyään sata haavaa ja tuhat tuskaa pääsi lopulta prinsessan nutturaa koristamaan.

Raul Roineen sadut ovat lyhyitä, pelkistettyjä, maanläheisiä. Ne ovat sekoitus monikansallisuutta ja suomalaisuutta. Minulla on joskus ollut tämä satukokoelma lapsuudessani, mutta muistan vain, että se (kirja) olisi jossain vaiheessa jäänyt johonkin kivenkoloon, mutta takuuseen en tästä muistikuvasta mene. Joka tapauksessa kirja katosi ja mielen sopukoihin, muistiin jäi vai heikot jäljet sadusta, jossa oli kampa. Ehkä se oli tämä Fatiman kampa. Raul Roineen satukirjan hankin kirpparilta ja en voi olla ihailematta näitä kuvia, jotka Rudolf Koivu on siveltimellään luonut. Niin täynnä ne on sadun lumoa ja tenhoa. Sen, mikä sanoissa uupuu, sen kuvitus täydentää.
...
Ajattomia satuja ja tarinoita -lukuhaaste

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.