19 syyskuuta 2022

Enid Blyton: The Famous Five - Five Have A Puzzling Time and other stories!

 


Enid Blyton

The Famous Five. 

Five Have A Puzzling Time and other stories.

Red Fox (Random House Children's Book)

156 s.


Tämä suomentamaton Viisikko-kirja sisältää kahdeksan lyhyttä Viisikko-tarinaa, jotka on aiemmin julkaistu Enid Blytonin lehdissä. Ihan vinkeä nostalgiapläjäys. Niminovelli Five Have A Puzzling Time on kaikkein pisin ja kertoo kuinka Pauli (George) ja serkut Leo (Julian), Dick ja Anne ovat viettämässä lomaa Kirrinissä Paulin luona. He muuten vaikuttavat aina olevan Kirrinissä, eikä Leon, Dickin ja Anne kotona. No, yöllä Pauli näkee valoa Kirrinin saarelta, joka on hänen ikioma saarensa. Paulilla on kuitenkin hammassärkyä ja hän joutuu menemään hammaslääkäriin eikä pääse heti saarelle tarkastamaan tilannetta, Sen sijaan serkut menevät sinne, mutta eivät löydä mitään, sen sijaan Anne kadottaa toisen sandaalinsa. Paulin tullessa hammaslääkäristä lapset lähtevät uudelleen saarelle ja mitä sitten tapahtuu - empä paljastakaan, mutta tarinaan liittyy myös Paulin kotoa kadonneet koirankeksit. Ihan mukava pieni tarina, jossa tosin on paljon tuttua Viisikko-ainesta.

Muuta seitsemän tarinaa ovatkin sitten lyhempiä, Niissäkin lapset joutuvat erilaisiin outoihin tilanteisiin ja seikkailuihin, joissa kaikissa ei kyse kuitenkaan ole kyse roistoista, vaikka niitäkin riittää.

Mukavahan se olisi, jos Viisikkoja olisi muutama lisää, mutta vaikuttaa siltä, että Blytonilla on muitakin mukavia teoksia. Yöpöydällä on yksi englanninkielinen teos odottamassa ja televiossa on YLE:llä esitetty Mallory Town -sarjaa, mikä sekin vaikuttaa ihan kiinnostusta myös kirjoihin herättävältä. 

---

Helmet 2022 -lukuhaaste kohta 21: Kirja liittyy lapsuuteesi. Tämä nimenomainen teos oli uusi tuttavuus, mutta Viisikko-kirjat olivat lapsuuteni lempilukemista ja hyvin vahva arjen tylsyyden poistaja, joihin mielelläni palailen vielä näin  aikuisenakin.

5 kommenttia:

 1. Totta seikkaillaan aina Kirrinissä tai sitten jonkun lasten ystävän luona 😀

  VastaaPoista
 2. Muutamassa Viisikko-kirjassa ollaan serkusten luona, mutta suurimmaksi osaksi Kirrinissä, tai seikkailun lähtöpaikka on Kirrin. Olisi mielenkiintoista lukea Viisikot englanniksi ja katsoa, onko niissä mitään selitystä tälle Leon, Dickin ja Annen kotiolojen sivuuttamiselle.

  VastaaPoista
 3. Minulla on vielä Viisikot kokematta! Ne kuitenkin sisältyvät yhteen haasteeseen joten luettua tulee. Melkoinen urakka, tosin kääntämättömiä en kyllä yritäkään saada käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varsinaiset Viisikko-kirjat on ymmärtääkseni kyllä kaikki suomennettu. Tätä nyt lukemaani englanninkielistä teosta ei varsinaisesti voi lukea sarjaan mukaan, koska nämä ovat vain lyhyitä henkilöhahmoihin liittyviä tarinoita, aihioita, joista olisi voinut ehkä rakentaa hieman laajemman teoksen.

   Poista
 4. Enpä tiennyt että Viisikoista on novellejakin! Katsoin juuri ystävän kanssa yhdessä 70-luvun ja 90-luvun Viisikko-sarjoja, niitä oli hauska verrata.

  VastaaPoista