keskiviikko 15. toukokuuta 2019

Marika Stiernstedt: Ullabella!

Marika Stiernstedt
Ullabella
Suomentanut Esteri Paalanen
WSOY, 1956
149 + 2 s.


Alkulause: Orpolapsi matkalla äitinsä haudalle!

Orpolapsi on Ulla Gabriela, alta kouluikäinen teoksen alussa. Hänen hoitajanaan on Malin-niminen ikäneito, joka yrittää puhua tytön isälle, että tarvitsisi saada tälle sitä ja tätä. Isä on insinööri, jolla on laivaveistämö.  Isällä vain tuntuu olevan pää enemmän pilvissä kuin reaalimaailmassa ja niinpä sitten käy, että laivaveistämö menee konkurssiin ja Ulla Gabriella, lyhyemmin Ullabella joutuu isänsä ja Malinin kanssa muuttamaan pois kauniista kodistaan, kaupunkiin, josta isä jonkin ajan kuluttua lähtee Amerikkaan etsimään onneaan ja jättää Ullabellan Malinin hoitoon.

Ullabella kasvaa ja varttuu ja Malin tekee, minkä voi. Sitten tulee viesti,että isä on palaamassa kotiin. Hänen uusi keksintönsä on saanut suotuisan vastaanoton ja onni tuntuu kääntyneen. Vaan sitten käy niin, että isä kuolee ja Ullabella joutuu tätinsä majurinrouva Winterrosin luokse. Sekään ei ole kuitenkaan lopullinen paikka, sillä majurinrouva ajaa Ullabellan pois, kun saa selville, että tämä on tapaillut muuatta lapsuudesta tuttua poikaa.

Ullabella kuuluu WSOY:n Vihreään kirjastoon. Sen tyyli on kertovaa ja toteavaa. Dialogia on hyvin vähän, mikä  tekee tarinasta ehkä hieman puuduttavan. Aivan tylsä tämä kirja ei kuitenkaan ollut. Ullabellan elämänvaiheita kuvataan pienestä lapsesta nuoreksi neidiksi ja hääkellojen soittoon. 

Mielikuvitusta kutkuttavinta:

"Mutta uunin vierestä oli  ruokasalin seinäpaperi revennyt, niin - eräässä kohden se aivan riippui, ja se oli Ulla Gabriellan mielestä kauhean näköistä, sillä joku voisi tulla seinästä tuon repämän kautta, vaikkapa peikko."


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.