sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Vera ja Bill Cleaver: Tiukka silmu!
Vera ja Bill Cleaver
Tiukka Silmu
Alkuteos: Hazel Rye
Suomentanut Alice Martin
WSOY, 1986 
110 + 1 s.

"Joissakin Ryen tontin viereisen vanhan appelsiinitarhan puissa näkyi menneen talven pakkasissa kuolleiden oksistojen alapuolella uusia vaaleanvihreitä versoja,jotka vilkuttivat varhaiskesän auringolle. Toiset puut, joita kylmä oli vaurioittanut pahemmin, nukkuivat yhä paljasta, harmaata unta"

Tiukkka silmu kertoo 11-vuotiaasta Hazel Ryestä. Hazelin perhe on hieman erikoinen. Äiti on jollain tavalla hermoheikko tai hän ei oikein kestä Hazelin ja isänsä kahnauksia, ja hän lähteekin Tennesseehen sukuloimaan jättäen Hazelin ja miehensä kotiin. Hazelin ja isänsä suhde on tämän kirjan karuinta luettavaa. Siinä on jotain sairaalloista. Isä on kauhean mustasukkainen Hazelista. Hazelin pitäisi aina tehdä kaikki yhdessä isän kanssa. Koulunkäynti ei ole kiinnostanut Hazelia, ehkä tämänkin taustalla on isän suhtautuminen koulunkäyntiin. Isä on ammatiltaan puuseppä.

Isä antaa Hazelille vanhan mökin ja appelsiinitarhan. 

Sitten paikalle saapuu vaelteleva Poolen perhe, joka etsii töitä. Miljöö on floridalainen maaseutuyheisö. Aika-aspektia ei mainita. Hazel vuokraa mökkinsä perheelle, mistä isä ei ole oikein ihastunut. Samoin hän ei ole ihastunut, kun Hazel ystävystyy perheen pojan, Felderin kanssa. Felder on  lukenut paljon ja  kiinnostunut luonnosta. Hazel sopii Felderin kanssa, että tämä auttaa häntä kunnostamaan appelsiinitarhan, jotta hän sitten voisi myydä sen ja saada paljon  rahaa.

Tiukka silmu on mielenkiintoinen psykologinen tyttökirja, jossa isän ja tyttären välillä on hankausta. Hazel oppii Felderiltä asioita, mutta isä ei katso ystävyyttä hyvällä. Lopulta Hazel saa huomata, että mökin asukkaat ovat lähteneet. Felder on jättänyt Hazelille siemeniä,  jotka Hazel päättää kylvää appelsiinitarhaansa kertoakseen niiden kasvusta Felderille, jos hänet jossain tapaisi.

"Hän näki upouudet silmt ja näki kuinka puut alkoivat parantua, ja se sai hänen sydämensä nauramaan. Kaikki oli hyvää,ja ajatus että hän oli ollut tekemässä sitä mahdolliseksi täytti hänen mielensä kokonaan.
Sinä päivänä hän ei voinut olla juoksematta. Tarhassa oli oravia ja harakoita, ja hän juoksi niiden perässä matkien niiden säksätystä ja huutoja. Hän pysähtyi ja katsoi ylöspäin, ja korkealla kimaltavassa  sinessä hän näki puhtautta ja voimaa. Ja lupausta. Hänestä tuntuikaiken aikaa, että tuolla ylhällä oli lupaus,vanha ja hyväntahtoinen. Se katseli häntä.Se tunsi hänet ja piti hänestä. Hänen sydämensä nauroi taas."

Isän ja Hazelin suhde on siis karuinta luettavaa. Se ei ole kuitenkaan kerronnan pääosassa. Pääosan vie Hazelin ja Felderin puutarhahommat, vanhojen appelsiinipuiden elävöittäminen silmuttamalla. Tämä tuo mieleeni Burnetin Salaisen puutarhan. Teosten luontoyhteys on  merkittävä. Kuitenkaan teoksia ei voi verrata. Ne ovat hyvin erilaisia miljööltään ja sivujuoneltaan. Yhtälailla kuitenkin vaikuttavia.
...
USA:n valloitus kirjallisesti: Florida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.