22 joulukuuta 2019

Gitta Von Cetto: Suukko vuodessa!

Gitta Von Getto
Suukko vuodessa!
Alkuteos: Eis Kuss pro Jahr
Suomentanut Salla Kivimaa
Otava, 1968
192 s.

"En ole varsinaisesti sairas, keuhkoissani ei ole mitään vikaa ja sydämeni on kunnossa. Mutta minulla on liian paljon valkoisia ja liian vähän punaisia verisoluja eikä aineenvaihduntani toimi niinkuin sen pitäisi."



Florentine on noin 16-vuotias tyttölapsi. Hänellä on täydellisen kaunis ja sivistynyt isosisko Anna ja isoveli Otto, joka pistää perheen mullin mallin lopettamalla opiskelut ja menemällä yllättäen ja vastoin vanhempiensa toiveita naimisiin ja saamalla tyttölapsen.

Florentine, joka on pyörtynyt jälleen kerran koulussa kesken kaiken lähetetään vuoristoon Magnus-sedän ja tämän puolison Ilsen luokse. Magnus-sedän luona Florentine ihmettelee Struppin kohtaloa. Strup on koira, joka kyllä saa kaiken sen, mitä koira elääkseen tarvitsee, paitsi rakkautta. Struppille ei puhuta mitään eikä sen kanssa leikitä eikä sitä silitetä, eikä sen kanssa seurustella. Syynä on perheen tyttären traaginen kuolema, josta Struppia syytetään.

Florentine pistää omalla virkistävällä tavallaan kuntoon paitsi oman terveytensä, myös vanhempiensa suhteen Otto-pojan perheeseen kuin Magnus-sedän perhekuviot. Sydämenasioissa taas Florentine ei saa järjestystä aikaan. Florentinea ei voi kuitenkaan unohtaa eräs nuori mies, jonka Florentine on yrittänyt tehdä mustasukkaiseksi amerikansukulaisen kautta.

Kirjan kertojaminä on Florentine ja kerronta on jälkikäteen kerrottua päiväkirjamaista, 'elämänkerrallista' kerrontaa. Kirja sijjoittunee 50-luvun lopulle tai 60-luvun alkuun. Suomeksi kirja on ilmestynyt -68, mutta alunperin jo 1962. 

Florentine käy tyttökoulua, mutta varsinaisesti tämä ei ole koululaiskertomus, perinteinen tyttökirja kuitenkin, jossa on ihmissuhdekiemuroita, hieman seikkailua ja jännitteitä. Pidin tästä, erityisesti alkumetreillä, loppua kohden kerronta kuitenkin hieman jämähti, ei ollut enää niin virkeää kuin ensi alkuun. Ajallisesti tarinaa viedään eteenpäin vuoden parin verran. Hieman ihmettelen tuota kirjan nimeä. Se viitannee yhteen ainoaan saatuun suukkoon jälkeen lumivyöryn, joka on koitua Florentinen tuhoksi. Florentinen, joka on kovin epävarma itsestään ja pienuudestaan. Hän haluaisi, että joku näkisi hänet muunakin kuin funny-facena.
--
Kirjassa mainitaan monia saksalaisia kaupunkeja, kuten Dusselforf, Frankfurt, Essen, Hannover, Munchen sekä muutamia muita ulkomaiden kaupunkeja, kuten Bangkok ja Genova ja Saltzburg. Florentine on kotoisin Reininmaasta ja Jimmy, tuo nuori mies, jonka avulla  Florentine on yrittänyt saada Lorenzia ilmaisemaan tunteitaan, ostaa baijerilaisen puvun.
..
Ihan luonnikas lukukokemus. Tutustuisin mielelläni kirjailijan muihinkin teoksiin, niitä ei vain taida olla suomennettu. Löytyisiköhän englanninkielisinä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!