24 joulukuuta 2019

Edvin Jonasson: Pojat seikkailevat!






Edvin Jonasson
Pojat seikkailevat
Suomen kansakoulunopettajain liitto, 1948
Alkuteos: ?
Suomentanut Esteri Paalanen
153 s.

Kalle on 16-vuotias, kaverinsa Jussi 14-vuotias. He ovat ihan tavallisia pojankoltiaisia pienessä maaseutuyhteisössä nimeltä Rissle. Vaan sitten, kun pojat kuulevat radiosta, että muutaman peninkulman päässä Risslestä, Österlyckessä on tehty postiryöstö alkaa tapahtua. Pojat tietävät, että ryöstäjien täytyy kulkea Risslen halki, ei ole muuta tietä ja Kalle saa loistoidean. Hän pähkäilee päässään suunnitelman, kuinka he ottavat ryöstäjät kiinni ja niin he tekevät.

Pojat seikkailevat sisältää neljä lyhyttä kertomusta. Paitsi postiryöstäepisodia pojat selvittävät salapolttajien ja hevosvarkaiden tapauksen. Kaikkein pisin ja useamman luvun verran seikkailaan vakoojien keskellä ja siinä Kallelle on käydä kehnosti.Hän selviää lopulta hypättyään laskuvarjolla yön pimeydessä, mutta vakoojia ei koskaan saatu kiinnni ja tapaus jäi lopullisesti selvittämättä.

Pojat seikkailevat on perinteistä poikakirjallisuutta seikkailuineen. Salapolttajien tapaus sekä hevosvarkaiden juttu ovat kaikkein luonnollisimmat, siis sellaiset, että ne olisi hyvin todellisuudessakin mahdollisia, mutta postiryöstöjuttu sisältää pieni yksityskohtia, kuten ryöstäjien sulkeminen kuorma-auton hyttiin suopungilla menee vähän yli. Vakoojajutussakin on hieman ylivirittyneisyyttä joiden kuvausten suhteen.

Yksityiskohdista huolimatta tämä oli ihan mukava lukukokemus ja tyttökirjojen vastapainoksi ihan hauskaa ja tasapainottavaa. Kirjassa on myös hauska ja kiintoisa mustavalkokuvitus, jonka on tehnyt Tauno Pulkkinen.

Ajankuvaa:

"Ei - mutta Jussi---! Kalle pysähtyi ihmeissään keskelle tietä. Hän mykistyi. - Katsos tuota! Tuollainen pitäisi olla! Kiiltävä, tummansininen auto oli pysäköity kahvilan viereen. Jäähdyttimen edessä oli puukaasutinlaite, joka oli maalattu samanväriseksi kuin itse autokin.  Pojat tiesivät, että tuo oli hienoin ja kallein kaasutin, mitä oli saatavissa." 

Outous: Suostuntalautakunta

 Muuta kerronnasta ja kielellisistä ratkaisuista eroava ilmaisu:

"Puikkikaa autoon"
....

Pieni Helmet 2019 lukuhaaste kohta 25: Opettajan tai kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja. Katson, että koska tämän on aikoinaan julkaissut Suomen kansakoulunopettajain liitto, voidaan tätä pitää opettajan suosittelemana, ainakin aikoinaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!