16 maaliskuuta 2020

Juan Ramón Jiménez: Harmo ja minä!

Juan Ramón Jiménez
Harmo ja minä
Andalusialainen elegia.
Alkuteos: Platero y you
Suomentanut Tyyni Tuulio
Kirjailijan esittely: Erkki Vierikko
WSOY, 1963
137 s.



"Harmo on pieni, villava ja pehmeä, pinnalta niin hienoinen että sen luulisi olevan pelkkää pumpulia, kokonaan vailla luita. Mutta sen silmien gagaattipeilit kiiltävät kovina kuin kaksi kristallinmustaa koppakuoriaista."

Harmo on aasi. Harmo on ystävä, jonka seurassa kirjailija vaeltaa nuoruuden muistoissa kotikaupunkinsa Moguerin kaduilla ja kujilla tarkastellen luontoa ja niin eläinten kuin ihmistenkin elämää ja puuhia. 



"Pieni tyttö oli Harmon ihastus. Kun se vain näki tytön lähenevän syreenien lomitse valkoisessa hamosessaan, riisihattu päässä, ja kuuli hellän huutelun: - Harmo, pikku Harmo, niin aasi hupakko tahtoi katkaista narunsa, hypähteli kuin lapsi ja kiljui vimmatusti.
Lapsi luotti aasiin sokeasti, oli monet kerrat sen vatsan alla, antoi sille pikku potkuja ja pisti kätösensä, joka oli kuin narduksen kukka, tuohon suureen punaiseen suuhun, isojen keltaisten hampaiden keskelle, tai veti korvista, jotka aasi painoi hänen ulottuvilleen, ja nimitteli ystäväänsä kaikilla hellillä muunnelmilla: Harmo pieni, Harmonen, Harmukka!"








"Kun tähdet jo ovat näkyvissä kuulaan vihreällä taivaalla, laulu helisee sointuvana kuin vapaa kulkunen."

Kuinka voi taivas  olla kuulaan vihreä? Paitsi jos näkee revontulia, mutta revontulia en osaa tähän tekstiyhteyteen liittää ja ihmettelen.  

Laskiaismaanantai

Suomessahan puhutaan laskiaissunnuntaista tai laskiaistiistaista, joten tämä maininta on kiinnostava ja herättää utelaisuuden espanjalaisten juhla-aikojen erilaisuuteen suomalaiseen nähden. Miksi maanantai ja onko kyseessä sama ajankohta kuin suomalaisella laskiaisella?

Harmo on erityislaatuinen teos ja ylistyslaulu luonnon moninaisuudelle ja kiintymyksestä merkitykselliseen eläinystävään. Harmo on haikea tarina. Sen pienet kuvaukset andalusialaisesta elämästä ovat yhdistelmä arkea ja runollisuutta.  Baltasar Lobon piirrokset täydentävät tekstiä ja luovat omanlaistaan tunnelmaa.
----

Harmosta on lukenut myös Hurja Hassu Lukija, joka pitää teosta sympaattisena ja nopealukuisena.
....
Helmet lukuhaaste kohta 20: luonnon moninaisuutta käsittelevä kirja
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatkalle -lukuhaaste kohta 18: 1910-luvulla ilmestynyt tai 1910-luvulle sijoittuva kirja. Alkuperäisteos on ilmestynyt 1916.

2 kommenttia:

  1. Olen tämän kanssa joskus lukenut, pieni ja hyvin sympaattinen kirja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Sympaattinen pieni teos. Toisaalta ihan kaikilta osin, tämä ei ole kovin helppotajuinen, kyllä sitä pohdittavaakin virkkeisiin mahtuu.

      Poista

Älä roskaa!