13 maaliskuuta 2020

K. Henninen: Marjatan lupaus!

K. Henninen
Marjatan lupaus
Suomen kristillisen työväen liitto ry, 1944
52 s.

Kirjailija on tekstissään Lukijalle tuonut esiin, että hän on tahtonut kuvata lottien (Lotta Svärd) elämää rintamalla. Täytyy kuitenkin sanoa, että lotta-teema on hyvin nimellinen tässä teoksessa. Myöskään sotaa ei kovinkaan paljon kuvata.

Tämän pienen kirjasen päähenkilö on Marjatta, joka toimii kanttiinilottana jossain päin rintamaa. Marjattaa tekijä kuvaa seuraavasti:

"Marjatta oli hurmaavan kaunis. Tumma, luonnostaan kihara tukka oli kammattu taaksen nutturalle ja hänen syvistä sinisistä silmistään säteili aurinkoinen loiste. Lempeä hymy leikitteli huulilla.

Marjatta on kristillisen naiskuvan ihanne.

Marjatan vastapainona on Laila, joka joka tulee Helsingistä. Laila kuvataan maailmallisena, huulet paksussa punamaalissa, posket puuteroituna, kulmakarvat nypityt ja mustatut tukka käherretty. 

Marjatta rakastuu nuoreen sotamieheen Lauriin he kihlautuvat ja sitten Lauri palaa rintamalle. Marjatta on tunnustava kristitty, mutta toverit saavat hänet mukaan seuraleikkiin, eikä Marjatta voi vastustaa, kun eräs nuori vänrikki vetää hänet lähemmäksi itseään, vaikka tietääkin, että tämä on vaarallista leikkiä. Lopulta seuraleikin edetessä huippuunsa Marjatta juoksee tiehensä, ulos pimeään ja hän sairastuu kylmässä yöilmassa.

Kirjailija on siis tahtonut puolustaa tällä teoksella lottien kunniaa ja mainetta, mutta enemmän tämä on kuin kenen tahansa nuoren uskovaisen tarina, joka potee syyllisyyttä. Se, että Marjatta on lotta samoin kuin Laila, joka lopulta hänkin muuttaa elämänsä suuntaa ja jättää ehostukset pois ei mielestäni korosta erityisesti lottien elämää ja vaikeuksia. Samat jännitteet ovat kenen tahansa nuoren elämää. 

Kuinka sitten käy Marjatan ja Laurin? Lauri haavoittuu rintamalla eikä selviä elävien kirjoihin. Marjatta ehtii kuitenkin sopimaan Laurin kanssa ja Lauri testamenttaa Marjatalle kotitalonsa, joka nyt jäisi ilman isäntää. 

Enemmän kuin sota- tai lottakuvaus tämä on erään nuoren uskovaisen tarina ja painottuu kristilliseen sanomaan. 

Lotta Svärd -järjestöllä oli aika tiukat kristillismoraaliset säännöt. Kuinka hyvin tämä pieni vihkonen kuvaa todellisuutta tämän suhteen on vaikea sanoa. Olisiko Lailan kaltainen, eronnut nainen jonka elämä oli aika räväkkää, voinut liittyä lottiin? Nimi Marjatan lupaus ei viittaa niinkään lottalupaukseen kuin "pysyä uskollisena Jumalalle".

Sinänsä tämä oli ihan mukava pieni näyte sotavuosien kristillisestä tarjonnasta. Olisin kuitenkin kaivannut alun johdannon mukaisesti enemmän rintamaolojen kuvausta ja Lotta Svärd -kuvausta.

Helmet 2020 -lukuhaaste kohta 33: Kirjassa tapahtuu muodonmuutos
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatkalle -lukuhaaste kohta 9: sota-ajasta kertova kirja
Joken rauhan haaste Tämä kirja aika-aspekti on jatkosota, jonka voidaan nähdä olleen osa toista maailmansotaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!