01 maaliskuuta 2020

Aira Kokki: Elmerin kuuma kesä!


Aira Kokki
Elmerin kuuma kesä
WSOY, 1971
124 + 1 s.
Kansikuvitus: Maija Karma



"Elävässä elämässä asiat tapahtuvat koko lailla eri tavalla kuin sarjakuvissa ja seikkailukirjoissa. Sarjakuvissa loikitaan kuvasta toiseen ja kirjoissa juoni ja tapahtumat  ravaavat kirjoittajan päähänpistojen mukaan. Ja juuri sarjakuvissa valehdellaan kaikista eniten. Niissä ollaan kainaloita myöten paksussa humpuukiliemessä. Sillä melkein aina kuvien ja juttujen tekijät pistävät tapahtumat tottelemaan itseään. Mutta todellisessa elämässä asiat eivät niin vain ole komennettavissa. Ja todellisuudessa kaikki onkin paljon vahvemmin sitten sitä mitä on."



Elmerin kuuma kesä kertoo Paulista, jonka isä ja äiti ovat muuttaneet Australiaa ja yrittävät saada siellä asiat järjestymään niin, että Paulikin pääsisi muuttamaan sinne. Pauli asuu enonsa Elmerin luona. Paulin paras kaveri on Valtu. Valtu on se, joka keksii ratkaisun Paulin ongelmaan, sillä Pauli ei haluaisi muuttaa Australiaan. Valtu keksii, että kun Elmeri nai rikkaan talollisen Anna Teljon ja muuttaa tämän kanssa yhteen, niin Elmeri voi myydä oman talonsa Paulin vanhemmille. Mutta Elmeri on ujo ja aikaansaamaton, vaikka tykkääkin Annasta.

Naima-asioiden lisäksi Elmerillä on tukalat paikat vanhan tuttavan Arskan takia. Arska on karannut vankilasta ja tulee pyytämään Elmeriltä apua. Elmeri on tukalassa tilanteessa, koska hän tietää, että Arska, kun suuttuu, niin siitä on oksat pois. Elmeri tuumii ja miettii, mutta Elmerin tuumiessa Pauli menee ja vie leipä- ja eväspussin Arskan neuvomaan paikkaan. Sillä aikaa Elmeri on tuumailunsa tuuminut ja mennyt kertomaan tietonsa virkavallalle. 

Tulee kesä ja Elmeri, Pauli ja Valtu muuttavat Kutupurolle kalastamaan ja juustoja tekemään. Lähistöllä alkaa olla muitakin retkeilijöitä eikä kesä pääty ennen kuin Elmerillä on todella tukalat paikat, mutta niin on Arskallakin, joka on uudelleen karannut vankilasta.

Aira Kokki on mun suosikkikirjailijoita, sillä hänen tyylinsä on niin omintakeista ja  kuten alkuotteessa sanotaan,  "tapahtumat ja kerronta ravaa kirjoittajan päähänpistojen mukaan" ja ottaa mukaansa. Elmerin kuuma kesä ei ole tyypillinen poikakirja (naimapuuhat ovat yleensä naisten hommia) sanan varsinaisessa merkityksessä. Seikkailuakin toki on, kuten kunnon poikakirjassa tuleekin. Romanttinen tämä tarina ei ole, vaikka Elmeri lopulta saadaan lausumaan tunteellisia. Kokin kerronnallinen tyyli on jotain, mille minä en löydä sanoja.

Sanoilla leikittelyä ja kuvailua:

"Ilma haisi kuin hunaja ja se ui nenästä sisälle melkein itsestään."

Hyperbolaa:

"Ja pehmeä ssammalkin upotti paikka paikoin polviin asti."

Jotenkin en osaa kuvitella polviin asti olevassa sammalikossa rämpivää ihmistä, mutta lukemisen nautintoa se ei haitannut vähääkään.
...

Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatka -lukuhaaste kohta 24:1970-luvulla ilmestynyt tai 1970-luvulle sijoittuva kirja. Kirja on ilmestynyt 70-luvulle, mutta se ehkä kuitenkaan kuvaa 70-luvun elämää, enkä tiedä kuvaisiko oikein 60-luvunkaan, sillä kuvaus siitä, kuinka kahvipannu pestiin hiekalla ja vedellä on sanoisinko vähän erilaisempi, kuin mihin on tottunut, näin siitäkin huolimatta, että tämä tapahtui mökkiolosuhteissa.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!