Laila Kohonen
Miehuuskoe 1917
Otava, 2017
157 s.
"Se onnistui!
Vilho seisoi rantatörmällä vettä valuen. Hän oli kiertänyt koko Olavinlinnan, vaikka Birger oli väittänyt, ettei hänestä olisi siihen."
Vilho on 13-vuotias savonlinnalaispoika. Hänen isänsä on kauppias. Hän kuuluu siis kaupungin keskiluokkaan, porvareihin. Vilhon kaveri Birger on hienostoperheestä, kartanonomistajasuvusta. Muita ystäviä on Petja, joka on venäläistä sukua, hänen isänsä on Anton Nikolajevits, mikä seikka pelastaa Petjan myöhemmissä vaiheissa. Lisäksi on Kaija, joka on köyhän perheen tyttö.
Eletään vuoden 1917 syksyä. Savonlinnassa kuohuu. Lyseossa pitäisi opiskella enemmän venäjää, mikä saa oppilaat hiljaiseen vastarintaan. Kaupunkiin perustetaan suojeluskuntia, toisilla on valkoinen hihanauha, toisilla punainen. Mei naa syntyä tappelu, mutta aseet päätetäänkin pistää kuivuneeseen kaivoon, paitsi,että kaikkia ei pistetäänkään ja siitä kannellaan Viipuriin, josta tulee venäläinen rangaistuspartio, joka alkaa vangita kaupunkilaisia. Vilho alkaa kavereineen vakoilla venäläisiä ja viedä viestiä vangituista näiden perheille, mutta jäävät kiinni. Petja selviää venäläisenä mutta Vilho viedään vangiksi. Se onkin erilainen miehuuskoe kuin Olavinlinnan kiertäminen. Lopulta vangeille välitetään viesti leivän sisällä: Suomi on julistautunut itsenäiseksi.
- Minä en sekaannu itsenäisen maan asioihin", sanoo komentaja saatuaan vahvistuksen asialle. - Olette vapaita!
Miehuuskoe 1917 pohjautuu kirjailijan isän kokemuksiin. Ihan kelpo nuortenkirja, jossa aimo annos historiaa arjen tasolla. Tosin tämä on vain pieni osa tuon ajan historiaa, enkä voinut olla ajattelematta tulevaisuutta. Mitä vuosi 1918 oli tuova Savonlinnaan. Mutta se kai olisi toisen kirjan aihe.
....
Pohjoinen-lukuhaaste kohta 15: Kirja, jossa on kansalaisaktivismia
Helmet 2020 -lukuhaaste kohta 37: Ajankohta on merkittävä tekijä kirjassa
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatkahaaste kohta 7: Kirja, joka kuvaa jonkin merkittävän tapahtuman aikaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti