perjantai 9. joulukuuta 2016

Crying Wind: Itkevä tuuli!
Crying Wind
Itkevä Tuuli
RV-kirjat, 1980
Alkuteos: Crying Wind (1977)
Suomentanut Oili Aho
200 s

Crying Wind eli Itkevä Tuuli on puoliverinen Kickapoo-intiaanityttö, joka asuu kansasilaisessa reservaatissa isoäitinsä kanssa. Isäänsä hän ei ole nähnyt ja äiti hylkäsi hänet lapsena. Crying Windiä kiusattiin koulussa ja siksi koulunkäynti jäi. 

Itkevällä Tuulella on kaksi enoa Pilvi ja Kivi sekä hevonen Ukkoskavio. 

Itkevä Tuulen elämä ei ole helppoa. Yhdessä isoäitinsä kanssa hän tekee helmitöitä ja myy niitä läheiselle kauppa-asemalle.

Sitten hänen isoäitinsä kuolee. Isoäiti on polttanut jalkansa ja siihen tulee kuolio. Hän ei kuitenkaan halua kuolla jalattomana, eikä anna amputoida jalkaansa. Itkevä Tuuli jää yksin asumaan pientä mökkiään. Lähellä asuvat enot pitävät huolta siinä sivussa. Itkevä Tuuli on 15-vuotias. Intiaanien mittapuun mukaan nainen, ei enää pikkutyttö.

Sitten kuolee hevonen. Itkevä Tuuli löytää sen verisssään piikkilankaan sotkeutuneena.

Itkevä Tuuli on muutoksen edessä. Pilvi, hänen lempienonsa kertoo muuttavansa pois reservaatista, Kivi on kaupungissa töissä. Itkevä Tuuli muuttaa kaupunkiin, saa asunnon ja alkaa etsiä töitä.

Hän tuntee kuitenkin yksinäisyyttä, juurettomuutta ja levottomuutta. Intiaanien tarut, kickapoo-heimon  uskomukset ja valkoisen väestön elämä luovat ristiriitoja.

Itkevä Tuuli on kertomus  nuoresta intiaanitytöstä kahden kulttuurin välissä, hengellisestä etsimisestä ja löytämisestä.  Ajallisesti tämä tarina sijoittunee 70-luvulle ja on todellisuuspohjainen (olettaisin). Wounded Kneen intiaanivalloitus vuodelta 1973 mainitaan historiallisena tapahtumana. 

Kirjallisuusviite:
Robert Louis Stevensonin runo tuuleen liittyen.

Itkevä Tuuli valottaa Kickapoo-heimon historiaa, uskomuksia ja arkielämää. Se luo henkilökohtaisella tasolla perspektiiviä intiaanien uskonnon ja kristinuskon välille. Mitä on uskoa henkiin ja mitä on uskoa yhteen ainoaan elävään Jumalaan? Välillä tämä kirja on aika hyytävä, loppua kohden valoisa. 

Olen lukenut tämän kirjan aiemmin juuri tuolloin 80-luvun alussa, kun kirja ilmestyi. En muistanut paljoakaan tarinasta. Muistikuvat herätti runo, Henkien hevonen, jonka Itkevä Tuuli eli Crying Wind itse on kirjoittanut. Runo löytyy kirjasta sekä englanniksi että suomennettuna, mikä on suomentajalta erikoinen, mutta onnistunut ratkaisu. 

Tänä yönä en saa unta,
Tuuli itkee ja kuu on kirkas.
Sinä tulet luokseni silloin,
kun kuu on hopeinen ja tuuli vapaa.
- Crying Wind

---
 
Helmet lukuhaaste 2016 kohta 5: Kirjasta voi tehdä kirjanaaman (katso kuva alussa)
Kirjallinen USA:n osavaltiovalloitus: Kansas

EDIT: Mainittakoon, että ymmärtääkseni tämä kirja on todellisuuspohjaista fiktiota, kaunokirjallinen teos, ei varsinaisesti muistelmateos. Jos wikipedia-tietoihin on luottaminen, niin tämän kirjan suhteen on ollut jotain keskustelua alkuperäisen julkaisijan (Moody Press) ja kirjoittajan välillä liittyen nimiin ja aikamäärii, joita olisi muutettut Tätä ei siis pitäisi ottaa täysi omaelämäkerrallisena teoksena..

Kirjailijan omat nettisivut löytyvät täältä..

1 kommentti:

  1. Täytyy pistää muistiin! :) Satutko tietämään, onko kirjan myös kirjoittanut Crying Wind tai perustuuko tarina tositapahtumiin?

    VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.