maanantai 12. joulukuuta 2016

Herge: Tintin seikkailut 14 - Päämääränä kuu!Herge
Tintin seikkailut 14
Päämääränä kuu 
Otava, 1999

Päämääränä kuu sarjakuva-albumi on alunperin ilmestynyt vuonna 1953. Siihen maailmanaikaan ei kuuta vielä oltu saavutettu, mutta suurvaltojen välillä käytiin kiihkeää taistelua avaruustutkimuksen saralla. Tämä ilmapiiri näkyy myös tässä albumissa, jossa professori Tuhatkauno on keksinyt atomivoimalle rauhanomaisen käyttötavan avaruusaluksen polttoaineena. Kuinka todenmukaisia tai mielikuvitukselliKsia Hergen tieteelliset näkemykset tässä teoksessa on, en osaa sanoa, ne menevät täysin yli ymmärryksen. Kirja on täynnä hullunkurisia tapahtumia, Dupondin etsiväpari toilailee vanhaan tapaansa ja vähän hengenvaarallisestikin, Kapteeni Haddockin kielenkäyttö ei ole ihan niin kiivasta, kuin jossain muissa sarjan teoksissa, mutta räiskyvyyttä kyllä löytyy, kutkuttavin Haddockin ilmaisuista oli Logaritmin hännänhuippu, jonka voisin sanoa kuvaavan hyvin myös tätä teosta kokonaisuutena. 

Tässä vielä esimerkki mainiosta kohtauksesta Haddockin ja Tuhatkaunon välillä. Tuhatkauno on kiivastunut, kun Haddock kutsuu kuuoperaatiota haihattelusta. Hän menettää välillä muistinsa, ja kun Haddock yrittää temppua jos toistakin palauttaakseen tämän muistin, eikä onnistu siinä ennenkuin turhautuneena sanoo taas sanan haihatella, ja siitäkös Tuhatkaunon  muisti taas palaa ja piirileikki jatkuu. 
Tällä saan kuitattua Helmet lukuhaaste 2016 kohdan 35: Kirjassa ollaan avaruudessa. Vuosi lähenee loppua ja nyt ei ehdi kovin suuria teoksia enää lukea, jos aikoo saada kaiken kuitattua, jos ehtii muutenkaan.

3 kommenttia:

 1. Olen lukenut lapsuudessa ainakin yhen Tintti-sarjakuvan, mutta voi olla, että se on mennyt minulta yli, juurikaan muistikuvia ei ole. Ehkä näin aikuisiällä voisi jo ottaa uuden kokeilun.
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Haihattelukohta on tosiaan albumin hauskin kohta, muuten albumi on aika julma, varsinkin seikkailun toinen osa, joka ei juuri huumoria sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun täytyy varmaan lukea jatkokin, sillä nyt avaruusalus katosi kuulumattomiin ja tarina jäi kesken.

   Poista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.