keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Hilda Stahl: Elisabet ja salaperäinen laatikko!

Hilja Stahl
Elisabet ja salaperäinen laatikko
RV-kirjat, 1993
Alkuteos: Elisabet Gail and the secret box
Suomentanut Salme Moksunen
124 s.

Libby paiskasi kiiltävän laatikon vuoteelleen. Hän ei tahtonut katsoa sitä eikä koskea siihen.  Kuinka se mies kehtasi edes kuvitella, että hän tahtoisi tuntea hänet! Hän vihasi sitä miestä! Miten se voi ensin hylätä hänet, kun hän oli kolmen ikäinen, ja sitten olettaa, että hän antaa anteeksi ja rakastaa sitä?
Libby kiskoi kouluvaatteet yltään, tempasi farkut jalkaansa ja kauhtuneen oranssinvärisen paidan päälleen.
Hänen huoneensa ovi lennähti auki, ja Susan ryntäsi sisään. Hänellä oli yllään farkut ja vaaleansininen paita. Hänen kullankeltainen tukkansa oli korvien yläpuolelta kahdella poninhännällä, jotka heilahtelivat koko ajan hänen liikkeidensä mukaan.
- Voi Libby! Susan huudahti kiihkeästi. - Anna minä yritän avata tuon laatikon. Minua kiinnostaaa, mitä sen sisällä on. Kai sinuakin? HÄn kurkotti kättään laatikkoa kohti, mutta Libby tönäsi hänet pois. 
- Älä koske siihen, Libby kiljaisi kädet nyrkissä, jalat harallaan. - Kukaan ei saa tulla lähellekään.
- Mutta Libby! Enkä edes minä? Mehän ollaan siskoksia, Susan kuiskasi silmät melkein kyynelissä.
- Ei oikeita siskoksia, Libby kivahti terävä leuka koholla.

Elisabet Gail eli Libby on sijoituslapsi. Hänen sijaisvanhemmillaan Vera ja Chuck Johanssonilla on muitakin lapsia, joista Susan on yksi. Myöhemmin perheeseen ollaan adoptoimasa myös kahdeksanvuotiasta Tobya,.

Libbyn äiti on Australiassa ja isä kuollut. Johanssonit haluaisivat adoptoida myös Libbyn, mutta tämän äiti ei ole suostunut adoptioon. 

Kun Libby saa kirjeen ja erikoisen laatikon kuolleelta isältään joutuu hän kriisiin. Laatikko on japanilainen taikalaatikko, mikä kiinnostaa myös Libbyn kasvattisisaruksia. Libby ei kuitenkaan halua ajatella laatikkoa. Hän piilottaa se komeroonsa ja haluaa työntää biologisen isänsä pois mielestään.

Kun hän sitten lopulta on valmis avaamaan laatikon, onkin se kadonnut? Kuka sen on vienyt? Tobyko, joka tuntuu jostain syystä pelkäävän Libbyä kamalasti, ei kai kukaan Johanssonin lapsista?

Elisabet ja salaperäinen  laatikko on hengellinen lastenkirja, jossa nuoren tunnot ovat vahvasti läsnä. Mitä on olla puoliorpo, sijoituskotilapsi, sosiaalilapsi, kuten Elisabetin koulutoveri ja naapurintyttö Brenda ärsyttävästi Libbyä kutsuu.

Sarjaan kuuluu:

Elisabet ja uusi perhe
Elisabet ja salaperäinen laatikko
Elisabet ja ilkeä kaksoisolento

....
Tällä kuittaan Helmet lukuhaaste 2016 kohdan 46: Alle  18-vuotiaan suosittelema kirja. Tätä suositteli minulle siskontyttö, jolta kirjan myös lainasin.

Kirjallinen USA:n osavaltiovalloitus: Nebraska (En tiedä, mihin osavaltioon varsinainen tarina sijoittuu, mutta Nebraskalla on oleellinen osa tarinassa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.