02 marraskuuta 2018

Olli Pirhonen: Kansanvihollinen. Inkerinsuomalaisen Niina Väärän tarina!


Olli Pirhonen
Kansan vihollinen
Inkerinsuomalaisen Niina Väärän tarina
Docendo Oy, 2012
174 s,


"Neuvostoliiton virallinen käyttäytymisopas kuuliaisille kansalaisille: Älä ajattele! Jos kuitenkin ajattelet, älä sentään puhu! Mikäli puhut, älä ainakaan kirjoita! Jos kirjoitat, älä missään nimessä allekirjoita! Jos allekirjoitat, niin älä ihmettele."

"Se (kommunismi) on naiivi ideologia, joka ei yksinkertaisesti toimi käytännössä."




Olli Pirhonen on kirjoittanut äitinsä tarinan, lastensa isoäidin tarinan "luettavaksi murrosiän kynnyksellä, silloin kun elämän mittasuhteet ja minuus ovat vielä hakusessa ja mitäänsanomaton löysyys ja mielenkiinnottomuus valtaamassa mielet". 

Niina Väärä syntyi Inkerinmaalla 1930-luvulla. Hän oli hellitty ja rakastettu, kunnes elämän kolhut alkoivat lyödä leimaa hänen elämäänsä. Äiti jäi junan alle, isä kuoli sairastua ja lääkärin jätettyä tämän hoidotta, koska oli suomalainen. Niinasta sanoi muuan sukulainen, että kuolisi tuokin pois. Niina ei kuitenkaan kuollut, vaan sisuuntui. Stalinin vainot, sota kuljettivat häntä pitkin maita ja mantuja, Inkerinmaalta  aina Viroon asti ja sieltä vuosien myötä lopulta Helsinkiin. Kovien aikojen ja kokemusten läpi kuultaa kuitenkin sitkeys ja vahva elämänhalu. 

Päällimmäisenä tästä kirjasta jääkin mieleen juuri tuo sitkeys ja periksiantamattomuus. Vaikka elämässä onkin vaikeita hetkiä niin ei jää ruikuttamaan, puskee vain sisulla eteenpäin.Kirjan on kirjoittanut mies, mutta kerronnassa kuuluu naisen ääni. Tarina on kirjoitettu minä-muotoon ja lukiessa miettiikin kuka tämän on kirjoittanut, kertonut? Olli Pirhonen on tavoittanut hyvin kuvattavansa olemuksen ja tuonut hänet lukijansa lähelle. Mitä kuitenkin hieman kritisoin on kerronnan kronologia. Se ei ole suoraa kronologista etenemistä ja ajanmääritys ja tapahtumien kulku on välillä hieman mietityttäviä. Tarinaa kuljetetaan 1930-luvulta nykypäiviin. Mitä myös mietin on tarinan motiivi. Onko se vain kunnianosoitus kovan elämän läpikäyneelle naiselle vai kuuultaako taustalla jotain muutakin. Tämä ei ole ihan minua, muutamat poliittiset mielipiteet jätän omaan arvoonsa. Niitä minun on hyvin vaikea niellä. 

---

Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaaste kohta 11: Lue virolainen tai Viroon sijoittuva kirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!