tiistai 6. marraskuuta 2018

Helena Murros: Vaihdettu kesä!Helena Murros
Vaihdettu kesä
WSOY, 1959
147 + 1 s.
Kansikuva Maija Karma

Alku tarinalle:

Satoi. Sinitakkinen tyttö seisoi makuuvaunun käytävän ikkunassa ja tuijotti vastaan juoksevaa maisemaa, jonka vihreys näkyi pehmeänä ja läikehtivänä ruudussa valuvien pisaroiden lävitse.


Sinitakkinen tyttö on Telletiina, joka on matkalla maalle äitinsä matkustettua New Yorkiin hammaslääkärien kongressiin. Junassa Telletiina tutustuu Merviin, orpoon tyttöön, joka on matkalla mummopuolensa luokse, jota tämä pelkää kamalasti.
Telletiina on juuri lukenut Erich Kästnerin kirjan  Lisen ja Loten salaisuus ja saa idean. Hän ja Mervi voisivat olla kuin sisaruksia, konduktöörikin on luuullut niin. He vaihtaisivat paikkaa. Mervi menisi hänen puolestaan Risto-sedän luokse Tanilaan, hän itse menisi Mervin mummopuolen luokse Jyväskylään, hän ei pelkäisi niin kamalasti, kuin Mervi tuntuu pelkäävän.

Vaihdettu kesä on ihan hauska nuortenkirja, jossa käsitellään vakavia teemoja, kuten lastenkasvatus, kuolema, omatunto, pettäminen.Telletiina saa huomata, että toisen vaatteissa eläminen ei olekaan niin helppoa, eteen tulee ongelma toisensa perään.

Itse henkiökohtaisesti en ollut täysin tyytyväinen kirjan loppuratkaisuun, ehkä se kuitenkin menetteli, vaikea tähän olisi toisenlaista ratkaisuakaan  keksiä - mene ja tiedä, ilman että jokin olisi kuitenkin jäänyt kaihertamaan tai mennyt jotenkin pliisuksi.
---

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.