26 marraskuuta 2018

Toini Hyvärinen :Portista kaupunkiin!,


Toini Hyvärinen
Portista kaupunkiin
Toimittanut Pentti Vinnurva
Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry (SRK), 1997
Kansi ja kuvitus: Esko Toljamo
128 s.


"Illan hämärä oli laskeutunut kaupungin ylle. Saunalahdelta päin näkyi metsän taakse menneen auringon kajo. Kävellessään tuttua tietä Eeva mietti päivän tapahtumia. Pappilan kodin rakkaus ja lämpö puhuttelivat häntä. Olivatko ne heijastusta taivaallisen Isän rakkaudesta, jonka tuon kodin asukkaat olivat kokoneet."




Portista kaupunkiin kertoo 1920-luvun viipurilaiseta elämänmenosta, nuoren tyttökoululaisen hengellisestä heräämisestä. Päähenkilö Eeva on köyhän kodin lapsi. Isä on kuollut ja äiti on ollut ensin työssä ruukissa, sitten pyykinpesijättärenä ja nyttemmin hän ompeli liinavaatteita, joita sitten mui liikkeisiin. Eevan pääsy tyttökouluun ei ollut helppo, mutta kun hänen veljensä lupautui myös avustamaan, niin pääsykokeisiin sai tyttö lähteä. Kirjan tapahtuma-aikaan Eeva on jo ylemmillä luokilla, siinä neljän/viidentoista hujakoilla.

Tapahtumat, eli Eevan ajatusten virta ja pohdinta alkaa vyöryä, kun kouluun tulee uusi opettaja, pastori Lindeberg. Eeva ei ensi alkuun ole ihastunut vaan sanoo tovereilleen, että jos tämä alkaa "saaranata syntejä anteeksi" niin hän ei ala mitään. Opettajan tyyli kuitenkin vetoaa Eevaan ja Eevakin herättää opettajan huomion. Tämä kutsuu Eevan kotiinsa ja pyytää tätä auttamaan omia lapsiaan läksyissä.

Portista kaupunkiin kertoo lestadiolaisuudsta, mutta itse luin tätä kuin minkä tahansa kristillisen herätysliikkeen teosta, lestadiolaiset piirteet tulivat vasta aivan kirjan lopussa, kun alettiin käyttää lähinnä lestadiolaisten käyttämiä ilmaisuja.

Kirjassa oli kiva mustavalkokuvitus. Ajankuva ja Viipuri miljöönä oli kiehtova. Myös tyttökoululaisuutta sivuttiin samoin kuin tulevaisuuden haaveita. Eeva joutuu silmäleikkaukseen ja pääsee sitä kautta harjoittelemaan sairaalaan. Eeva haaveilee sairaanhoitajaksi opiskelusta.

Teoksella on todellisuustausta, jos onkin kuvitteellinen henkilöineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!