sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Rywka Lipszyc: Ghettopäiväkirja. Nuoren tytön elämä Lodzin Ghettossa!

Rywka Lipszyc
Ghettopäiväkirja. 
Nuoren tytön elämä Lodzin Ghettossas!
Alkuteos: Rywka's Diary. The Writings of a Jewish Girl from the Lodz Ghetto.
Suomentanut Tapani Kärkkäinen
Gummerus, 2016
246 s.

Rywka Lipszycin päiväkirjan löysi sattumalta Auschwitchin kaasukammioiden vierestä venäläinen lääkäri. Erinäisten vaiheiden jälkeen se kulkeutui Yhdysvaltoihin ja sieltä Rywkan tunteneiden, ghetossa eläneiden luokse Israeliin. Rywka oli 11-vuotiaasta 15/16-vuotiaaksi keskellä natsivainoa. Hän selviytyi hengissä keskitysleiriltä, mutta hänen kohtalostaan sen jälkeen ei tiedetä. Rywka menetti pikkusiskonsa ja pikkuveljensä vainoissa, samoin vanhempansa. Rywka yritti parhaansa mukaan elää vakaumuksellista juutalaista elämää, säilyttää uskonsa isiensä Jumalaan. Hänen päiväkirjansa on täynnä nuoren tytön tunteita, kasvua ja epävarmuutta, mutta myös toiveita ja unelmia, kaipausta.  Aitoa ja autenttista elämää ajalta, jolloin elämä oli kovin heikoissa kantimissa.

"Yöllä usein ajattelen
kaukaisuuteen katson
sydäntä niin kuristaa
ja ikävä mut täyttää...
Tamarcia ja Abramek mielessäin
minne kohtalo heidät vei
kuin kasteisen kukan.
Silloin unelmoin suloisesti
ja näen kaikki vierälläin
kaikille mä hymyilen
ja tulevaa suunnittelen...
Kun äkisti katkeaa
mykkien, suloisten unelmien lanka
silloin mielen täyttää ikävä
sydämeen sattuu, tunteet myrskyää..."


"Annoin Felalle vihon, sillä hänkin rupeaa pitämään päiväkirjaa. Hän lukee malliksi Pamietnik Laurya, mutta minä olen sitä mieltä, ettei siihen mitään malleja tarvita."

Alaviitteissä kerrotaan, että Pamietnik Laury on puolalainen tyttökirja, Felicja  Szymanowskan kirjoittama, ilmestynyt 1930. Sitä tuskin on suomennettu (?), mutta kuinka minun tekisikään mieleni tutustua teokseen.


Juutalainen sanonta

"Älä tyynnyttele lähimmäistäsi vihan hetkellä, älä lohduta häntä kun vainaja lepää hänen edessään, älä käy hänen luonaan tappion päivänä älä pyri tapaamaan häntä alentumisen hetkellä"
- Rabbi MeirEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.