perjantai 14. kesäkuuta 2019

Thelma Sangster: Revitty huntu - Gulshan Ester nainen, joka löysi rakkauden!


Thelma Sangster
Revitty huntu - Gulshan Ester Nainen, joka löysi rakkauden
Alkuteos: The story of sister Gulshan Ester
Suomentanut Maija Roinila
Päivä Oy, 1985
181 s.

"Isä ottaa Pyhän Koraanin katon rajassa sijaitsevalta hyllyltä. Se on huoneen korkeimmalla kohdalla sijaitseva säilytyspaikka, ja Koraania säilytetään siellä, koksasen yläpuoleelle ei saa panna mitään. Aivan ensimmäiseksi hän suutelee vihreää silkkikoteloa ja sanoo: "Bishmillah i-Rahman-ir-Raheem" (Jumalan armeliaan Armahtajan nimeen)."Gulshan Fatima, Sayed arvon saanut muslimiperheen nuorin tytär elää suojattua elämää pakistanilaisessa Punjamin kaupungissa. Gulshan on lavantaudin seurauksena rampa. Hänen vasen puolensa on halvautunut. Kaksi palvelustyttöä, Sema ja Salima auttavat häntä kaikessa ja pitävät hänelle seuraa. Gulshanin isä rakastaa tytärtään (äiti on kuollut) ja toivoo  löytävänsä hänelle avun, ja vie hänet Englantiin. Lääkäri kuitenkin toteaa isälle, että hän ei voi tehdä mitään. Tilanne on sellainen, jossa voi  vain rukoilla. Niinpä isä lähtee Gulshanin kanssa muslimien pyhiinvaellukselle Mekkaan. Pyhiinvaelluskaan ei auta Gulshania paranemaan.

Sitten Gulshanin isä kuolee. Hän jättää suuren omaisuutensa Gulshanille. Gulshanilla on veljiä ja sisaria, joilla on oma elämänsä. Veli kuitenkin valtakirjalla hoitaa Gulshanin asioita, vaikka Gulshan allekirjoittaa esimerkiksi raha-asiat.

Isän kuolema on Gulshanille kova paikka. Gulshan myös yhä toivoo paranevansa ja hän rukoilee säännöllisesti muslimien tapaa. Eräänä päivänä, epätoivoisen rukouksen jälkeen,  hän näkee ilmestyksen. Hän on maannut yhdeksäntoista vuotta rampana. kun Jeesus ilmestyy hänelle ja opettaa hänelle Isä Meidän -rukouksen.

Näyn jälkeen Gulshan hankkii Raamatun ja alkaa lukeaa sitä. Hänestä tulee kristitty ja hän saa nimen Gulshan Ester. Tästä seuraa, että perhe hylkää hänet.

"Selvä. Jos sinun ovesi on kiinni, niin minun taivaallinen Isäni ovi on kyllä auki. Jos minä olen kuollut sinun silmissäsi niin olen sitä Jeesuksessa Kristuksessa. Ja jos sinäkin kuolet Jeesuksessa Kristuksessa, niin sinäkin saat elää - ja sitten näet minut."

Gulshan Esterin tarina on vaikuttava tarina vahvasta uskosta, joka ei järky vaikeuksienkaan keskellä. Tarina avaa Islamin uskon ja kristillisen uskon yhteisiä ja eriäviä näkemyksiä. Revitty huntu on elävästi ja kauniisti, arvostavasti kerrottu tarina todellisuudesta, jossa kristityksi kääntynyt muslimi elää. 

Mikä minua puhutti oli se, kuinka Jeesus ensimmäisen kerran Gulshanille ilmestyessään (se ei ollut ilmestys vaan sanat, jotka Gulshan kuuli), käski tämän lukea Hänestä ensin Koraanista. On muistettava,että Gulshan oli muslimi, muslimiksi kasvatettu ankarien sääntöjen mukaan. Gulshan ei tiennyt mitään kristityistä. Heitä piti välttää. Jeesus ilmestyi siis Gulshanille sillä tasolla, jonka Gulshan ymmärsi. Gulshan alkoi kaivata lisää tietoa Jeesuksesta, kun hän oli ensin lukenut tästä Koraanista. Mielenkiintoinen näkökulma. Muslimikultttuuri avautuu tässä teoksessa muutenkin hienolla tavalla.

Revitty huntu - Gulshan Esterin taina on tosiaan vaikuttava teos.
...
Kirjallinen maailmanvalloitus: Pakistan

Kirjankansibingo: nainen


1 kommentti:

  1. Olen lukenut tämän kirjan joskus kauan sitten, varmaan 90-luvulla. Pitäisi lukea joskus uudestaan! Itselläni on tuolla jossain hyllyssä odottamassa kirja, joka kertoo kuwaitilaismiehen tiestä muslimista kristityksi. Jos en väärin muista, hänelläkin oli pakistanilainen tausta. Mutta en ole ehtinyt vielä lukea sitä.

    VastaaPoista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.