torstai 20. kesäkuuta 2019

Herge: Sininen Lootus!


 Herge
Tintin seikkailut 10
Sininen Lootus
Otava, 2004


Tintti on Bombayssa maharadja Rawhajpoutalahin vieraana. Hän on juuri selviytynyt edellisestä seikkailustaan. Tintti kuuntelee lyhytaaltoradiolähetyksiä, joiden piippaukset saavat Tintin Milou-koiran ärtyneeksi. Tintti kuulee salakielisen sanoman. Ei aikaakaan, niin Tintti on jälleen keskellä uutta seikkailua, joka vie hänet Intiasta Kiinaan ja Sanghaihin.

 
Sininen Lootus on ihan miljööltään hyvin autenttisen oloinen. Hergen kynänjälki on yksityiskohdissaan rikasta ja paljon puhuvaa. Puhuttelevin scripti löytyy sivulta 6-7, kun Tintti kohtaa eurooppalaisen miehen sättimässä kiinalaista riksankuljettajaa. "Teidän käytöksenne ei ole herrasmiehen arvon mukaista" sanoo Tintti miehelle. 

Sininen Lootus on ilmestynyt kolmikymmenluvulla.

Hergen tapa kuljettaa juonta on kiinnostava. Yllättäviä tilanteista sattuu ja aina ei tiedä, mitä tulee seuraavaksi. Kuva ei kerro kaikkea, niinkuin ei tämäkään kuva kerro olennaista.

Tintti joutuu Sanghaissa moniin vaaroihin hulluiksi tekevistä myrkkynuolista alkaen. Keskellä seikkailua myös Milou joutuu kadoksiin.
Sinisen Lootus -tarinassa Tintti tapaa ensimmäisen kerran ystävänsä Tsangin, jonka hän pelastaa tulvivasta joesta. Tsanghan on tuttu Tintti Tiibetissä -tarinassa.Suomalainen Tintti-järjestys on tältä osin kummallisen epälooginen, sillä Tintti Tiibetissä on suomalaisessa sarjassa numero viisi ja Sininen Lootus numero 10.
Sininen Lootus on ajankuvana paljon puhuva. Kuvien takana on vakavaa asiaa hienovaraisesti esille tuotuna hergemäistä huumoria unohtamatta.


---
Kirjankansibingo: eksotiikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.