keskiviikko 24. heinäkuuta 2019

Tyyne Pyrhönen: Yllätysten kesä! Naistenviikko 2019 seitsemäs kirja!


Tyyne Pyrhönen
Yllätysten kesä
Valistus, 1965
260 s.


Alkulause: "Keskikaupungilta, korkeitten tötterötalojen väliseltä aukeamalta huristavat linjurit kohti maaseutua."

Kaupungin laidalla, laitakaupungilla istuu kaksi lasta ojanpenkereellä. Aarne on poliisin poika ja kaivaa kastematoja tervankatkuiseen peltipurkkiin. Armi, hänen toverinsa yrittää puhua pojalle järkeä opiskelujen tärkeydestä, johon Aarne toteaa:

- Naiset sitten osaavat jankuttaa! - Seisoo nurmella leuka itsepäisen pitkänä - mokoma! 

Aarnen ja Armin toveruus on kuitenkin vahva, vaikka Aarne pitääkin Armia vain "hoopona tyttönä". Aarne kehoittaa Armia ottamaan hänen taskustaan Poliisisanomat. Siinä on hämärä kuva huijarimiehestä ja Aarne kysyy huomaako Armi kuvassa mitään erityistuntomerkkejä. Eipä siinä juuri näy. Tavallisen näköinen mies. Kalju kylläkin.

Armi on orpo. Asuu äidin puoleisen tädin luona. Sitten tulee yllätys: Armin sotavankeudessä Venäjällä kuollut isä palaakin elävänä. Miehen paperit tutkitaan ja todetaan oikeiksi ihan Aarnen poliisi-isän toimesta. Armi lähtee uuden isänsä kanssa uusien sukulaistensa luokse. Kahden tädin luokse, jotka asuvat jossain saaressa, jonne kyllä on rakenteilla siltakin. Tädit, Viinikaisen Tilda ja Tiina ovat jo iäkkäitä. Tilda on äkeä tahtonainen, Tiina puolestaan sokea, ja helläsydämisempi. Talo jossa he asuvat on vinksallaan vähän joka suuntaan. Tilda ja Tiina ovat nimittäin rikkaita, mutta saitoja, hyvin saitoja. Ei rahoja turhan päiten tuhlata. Heillä on veli Amerikassa, Armi isoisä, joka on aikoinaan sukuriitojen takia lähtenyt rapakon taakse ja sanonut, ettei enää taloon jalallaan astu. Tämä Jussi on tahtonut aikoinaan pistää taloa kuntoon ja rakentaa tulevaisuutta, mutta Tilda ei ole ollut suostuvainen sellaiseen tuhlaukseen.

Uudessa paikassa Armin isä asettuu taloksi vanhaan torppaan, Armi saa nukkua tätien kanssa tuvassa. Paitsi lehmiä talossa on mustia kissoja ihan vilisemällä.

Uudella seudulla Armi saa ystävän Ellasta joka myös on orpo. Ella on enempi poikatyttö, joka ei anna poikien sanella, mitä tyttöjen sopii tehdä tai ajatella.

Armi isä Viinikaisen Yrjö alkaa tehdä töitä tätien komennossa, mutta pian tädit alkavat olla hänen komennossaan. Armia kuolleista herännyt isä alkaa vähin erin epäilyttää. Hän laittaa hätäviestin Aarnelle: "Olen kuumeessa". Siitä lapset ovat sopineet ennen eroa. Aarne tulee myös paikkakunnalle. Muitakin kummastusta herättäviä tyyppejä lähiseudulla majailee. Tapahtuu kaikenlaista hämärää. Tiina-tädin rahat varastetaan ja Armi saa syyt päälleen. Tilda-täti kaatuu silta-arkkuun ja joutuu sairaalaan. Huusholli jää sokean Tiina-tädin vastuulle. Tiina-tädin sydänlääkkeet vaihtuvat erilaisiin pillereihin. Armia alkaa tilanne pelottaa enemmän. Sitten syttyy tulipalo, mutta nyt on jo Aarne isäkin kutsuttu paikkakunnalle selvittämään asioita.

Yllätysten kesä on yllättävän hauska nuortenkirja. Kerronta on mehevän juurevaa ja ryydikästä. Tosin juonessa on ennalta-arvattavuutta, mutta ei se lukunautintoa pilaa, sen verran hauskasti tämä tarina on kerrottu. Kertojanääni on kaikkitietävä ulkopuolinen ja dialogia on mukavasti. Kieli on kutkuttavan reipasta ja omintakeista. Tarina sijoittuu sodanjälkeisin vuosiin, maaseutuyhteisöön ja vanhojen tapojen kuvaus on mielenkiintoista. Myös sääilmiöiden kuvaus on kiintoisaa. Minua ainakin kiinnostaisi kovasti tietää, mikä harso auringossa näkyy helteellä?

"Aurinko oli kuin hunnutettu nainenkuumuuskehä kasvoillaan, leuto tuuli sekoitti laiskasti kämmenellään elävien olentojen tylsää oloa."

Kuvaava ilmaus:

"Talosta pursui vauraus kuin mehu siivilästä." (kyseessä naapuritalo Römpsä).

Naistenviikon päättää Kristiinan, Tiinan, Kirstin, Kirsin, Kristan ja  Kiian nimipäivä. --
Kirjankansibingossa kohta vähintään viisi väriä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.