tiistai 2. heinäkuuta 2019

Lucy Maud Montgomery: Annan jäähyväiset!L.M. Montgomery
Annan jäähyväiset
Alkuteos:The Blythes are quoted
WSOY, 2010
441 s.

Annan jäähyväiset on teos, joka jättää hyvin ristiriitaisen lukujäljen. Teos on alkujaan ilmestynyt lyhennettynä nimellä Tie eiliseen 1976. Teos sisältää 14 novellia ja joukon runoja, joista (runoista) Blythen perhe keskustelee. Runot ovat Annan ja Walterin nimiin kirjoitettu.

Tämä teos poikkeaa paljon Montgomeryn muista teoksista. Novellien aiheet ovat toki elämästä, mutta ne kuvaavat ihmissielun raadollisempaa puolta: katkeruutta, petoksia, rikoksia. Novellit on toki hyvin vahvasti kerrottuja ja saavat tunteet pintaan, mutta tunteet, jotka riipaisevat, saavat pelkäämään, on kuin Montgomery silittäisi kissaa vastakarvaan.

Kaikkein eniten pidin novellien lapsikuvauksista.

En myöskään pidä kirjan suomennetusta nimestä, vaikka ymmärrän sen viitekehyksen. Alkuperäisnimen perusteella olisin itse antanut tälle nimen Huomioita Blytheistä. En itse myöskään liitä tätä Anna-sarjan osaksi, vaan näen tämän erillisenä, jonkinlaisena kirjailijan jälkipyykkinä tuosta rakastetusta sarjasta.

Tämä teos ei todellakaan ole mitään helppoa luettavaa kaikilta osin.Tähän loppuun ote Walter Blythen nimiin laitetusta runosta Jälkimaininki, joka kuvaa sodan mielettömyyttä ja vaikutuksia. Runon lopetuksen tavoin, minäkin kiemurran tunteissani tämän kirjan luettuani.

Meidän pitää muistaa aina, ikuisesti.
Kevättä vihaamme ja häpeämme sarastusta aamun,
emme nuku vaikka uni ennen kauan kesti...
jätti liekkimeri jälkeensä haamun.
Tuuli ääniä kantaa joita ei voi vaientaa,
tuuli, joka eilen vielä lauloi helein kielin.
Ja minne katsonkin, poika jonka tapoin ilomielin,
tuo soma poika yhä maassa kiemurtaa!


---

Tällä mukaan Mikä mikä maan Montgomery-haasteeseen.

3 kommenttia:

 1. Onhan tuo raskas kirja, mutta hyvä että se on julkaistu.

  VastaaPoista
 2. Tämä on tosiaan hyvin erilainen Anna-kirja, muistan että olin itsekin vähän ristiriitaisissa tunnelmissa tämän luettuani. Kirja on tainnut olla vähän vaikea pala aika monellekin Anna-fanille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on myös hienoja novelleja, ei kaikki ole niin tummasävyisiä. Kokonaisuutena tosiaan vähän kirpaisee Montgomeryn tarinoista tykkäävää.

   Poista

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.