lauantai 13. heinäkuuta 2019

Nils Taranger: Ihmeen odotuksessa!


Nils Taranger
Ihmeen odotuksessa
Suomentanut Lauri Öhrnberg
Ristin Voitto,1954Alkulause: Lasse ja Erkki juosta viilettivät kilpaa pitkin maantietä, jonka vasemmalla puolella oli suuri metsä ja oikealla sivulla kaunis Laaksopuro.

Loppukappale: Taistelu oli loppunut. ja isä oli saanut onnellisen lähdön. Lasse vaipui polvilleen kiittäen Jumalaaa.

Tarinan alussa Lasse on pieni poika, joka unelmoi merestä ja ammatista laivalla. Toisin kuitenkin käy.  Erään kerran humalainen mies heittää Lassen voimalla yli aidan ja Lasse sairastuu vakavasti. Ensin häntä yritetään hoitaa kotona, mutta lopulta hänet joudutaan viemään sairaalaan. Eletään aikaa jolloin maaseudulta ja köyhistä oloista ei niin vain lähdetty sairaaloihin. Sairaalassa Lasse näkee unta että hän on isän kanssa metsällä jäniksiä ajamassa, kuuluu kamala  pamaus ja Lasse herää. Sen pamauksen on kuullut äitikin, joka on valvonut Lassen vierellä. Lassen lonkkaluut on pamahtaneet halki. 

Kerronta on kaikkitetävää ulkopuolisen kerrontaa, mutta kaikkea ei kerrota. Kertojan ilmaisema dramaattinen tapaus olisi ainakin minua kiinnostanut ihan lääketieteellisesti, mutta Lassen vaivaa ei sen kummemmin enää selitellä. Lasse kuitenkin kokee toisenkin näyn - hän näkee huoneen ikkunassa  ristin ja hengelliset asiat alkavat elää hänessä. Mummo, joka on rukoillut Lassen puolesta, toivoo tästä pappia. Lasse alkaa rukoilla, että hän paranisi ja hän kokeekin ihmeen. Jalat voimistuvat.

Sairaalajakson jälkeen seuraa aikahyppäys. Lasse on jo nuori mies ja töissä. Hänen lapsenuskonsa on kadonnut työporukoissa. Lasse vaihtaa työpaikkaa ja kaiken aikaa hänen mielessä on uskon uudistumisen tarve. Lopulta hän tekee ratkaisun ja jättäytyy Jumalalle ja alkaa kertoa uskosta myös työtovereilleen.

Lassen isä on miilulla töissä. Eletään tervahautojen aikaa. Kuvaus siitä, kuinka isä tarkastaa tervahautaa on  jännä ja mietin kuinka todellinen se on, varsinkin, kun sattuu onnettomuus ja tervahauta romahtaa. Lassen  isä palaa pahasti ja hänet viedään sairaalaan, jossa hän kuolee löydettyään hänkin sitä ennen uskon Jeesukseen.

Ihmeen  odotuksessa on herätyskristillinen teos. Osin hyvin dramaattinen kuvaus menneiltä ajoilta. Teoksessa ei mainittu alkukieltä, mutta oletan tämän olevan joko ruotsalaista tai norjalaista perua. 
---


Mennään metsään -lukuhaaste. Sahahommat ja miilunpolttaminen liittyvät metsään.
Kirjankansibingo: raitoja, sillä sairaalavuoteessa istuvalla Lassella on raidallinen paita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.