sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Johanna Spyri: Gritlin lapset! Naistenviikko 2019 neljäs kirja.

Johanna Spyri
Gritlin lapset
Otava, 1933
128 s.


Naistenviikko jatkuu ja tänään vietetään Johannan, Hannan, Jennin, Jennan, Jonnan, Hannelen, Hannen ja Joannan päivää. Osana naistenviikon lukuhaastetta luin Johanna Spyrin pienen teoksen Grtilin lapset.

Teoksen alku :Kesäkuun aurinko valaisi kaunista kivitaloa, jonka seinillä kukkivat punaiset ruusut levittäen ihanaa tuoksua ympärillensä.

Tuossa kauniissa Reinin rannalla sijaitsevassa talossa asuu rouva Stanhope, jonka englantilainen puoliso on kuollut. Tytär Nora on12-vuotias heiveröinen ja sairaalloinen lapsi, jonka paranemisesta ei ole juuri toiveita. Perheen toinen lapsi, Philo-niminen poika on kuollut aiemmin. Perheessä on myös Klarissa-niminen taloudenhoitaja, joka kertoo Noralle Taivaasta ja Nora odottaa kaipauksella pääsyä tuohon paikkaan, jossa ei enää ole väsynyt ja jossa kukat kukkivat ja kaikki on ihanaa.

Rouva Stanhope kuitenkin toivoo, että tytär kaikesta huolimatta toipuisi ja lähtee hänen kanssaan  lääkärin suosituksesta Sveitsiin pieneen Buckenbergin kylään, jossa he asettuvat Tammimäen taloon.

Buckbergissä asuu tohtorin perhe, jonka perheen äiti on toimelias ja kyläläisiä auttava nainen. Tohtorin perheessä on neljä lasta, Emmi, joka on kiihkeäluonteinen, naapurin Fani-pojan taitelijanlahjoja eteenpäin vievä nuori, Oskari, joka on aina keksimässä uusia tuumia, Fred, joka on kiinnostunut luonnontieteistä ja kaikenmaailman öttiäisistä sekä pikkuinen Rikli, tyttö, joka pelkää suunnattomasti Fredin sammakoita ja koppakuoriaisia.

Lisäksi Bruckenbuckissa on tehdas, jonka omistaa herra Felix Bickel, joka tunnetaan paremmin nimellä Fekli ja erotuksena muista samannimisistä räätälin Feklinä. Tehtailija Bickelillä on poika Fleklitus, jonka oikea nimi tosin on Fortunatus. Feklitus on hieman koppava, joka uhkailee toisia lapsia "odotahan vain, kun joudut tehtaaseen" saadakseen heidät tekemään niin kuin tahtoo, sillä tehdas on paikka johon kylän lapset ennen pitkään joutuvat töihin.

Vielä on yksi merkittävä perhe. Päivätyöläinen Heiri on ollut naimisissa Gritli-nimisen naisen kanssa, joka on kuollut ja jolta on jäänyt kaksi lasta,  Elsli ja Fani. Leskeksi jäätyään hän mennyt naimisiin Marget-nimisen naisen kanssa, jolla on kolme pientä poikaa, joita Elsli joutuu hoitamaan. Maret on jotain kaukaista sukua tehtailija Bickelille, joskin Maret sanoo,että tehtailija on sukua hänelle, mikä on minusta hassua, sillä jos on sukua Maretille, on Maretkin sukua Bickelille.

Elsli on Noran tavoin heiveröinen ja kalpea lapsi, jolla Maret teettää liikaa töitä, Mutta köyhällä ei ole muuta mahdollisuutta.

Sitten käy niin, että Elsli saa paikan kylään tulevan rouva Stanhopen luona asiaatyttönä, joka tosin muuttuu Noran seuraneidiksi.

Gritlin lapset on 1800-luvun kirjallisuutta. Siinä on harras pohjaväre, mutta myös lasten arjen kuvauksena mainio ja eläväinen. Mikä tekee teoksesta erityisen on Noran kuoleman kaipuu ja ystävysytyminne Elslin kanssa.Nora kuolee nojaten päänsä Elslin olkapäähän. Nora on siis 12-vuotias, Elslin ikää ei mainita, mutta todennäköisesti hän on samanikäinen.

Johanna Spyri tunnetaan ennen kaikkea Heidin tarinasta. Heidin veroinen tarina tämä ei ole, mutta pieni ja kiintoisa kuvaus lapsista ja erilaisista elämänkohtaloista. Kirjan nimi Gritlin lapset on minusta hieman yllättävä, sillä tarina viliseen lapsia ja Elsli ja Fani tuntuvat olevan hieman sivuroolissa tohtorin lasten toilailujen rinnalla. Lähtökohtana ja draaman kaarena on kuitenkin se, kuinka käy Elslin ja Fanin? Fania uhkaa raskas tehdastyö ja Elsli, kuoleeko hän liian raskaan taakan  alla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.