lauantai 20. heinäkuuta 2019

Aili Konttinen: Marketta tulee kouluun! Naistenviikko 2019 kolmas kirja!

Aili Konttinen
Marketta tulee kouluun
WSOY,1948
181 s.
Kansikuvitus Maija Karma
Kuvitus: Akseli Einola
Ilmestynyt ensin nimellä Me alakoululaiset (1936)


Marketta Suopelto on 7-vuotias tytöntirpana joka aloittaa koulun. Ensimmäisenä koulupäivänä käydään vain ilmoittautumassa, mutta sekin on kovasti jännää. Marketta tuskin saa kuiskattua nimensä. Seuraavana päivänä hän jo lupaa puhua selvästi ja katsoa opettajaa silmiin.

Marketta tulee kouluun on mielenkiintoinen ajankuva vuosilta ennen sotia, kun Karjala vielä kuului Suomelle. Marketta on karjalainen. Asuinseutua ei mainita, mutta Viipurissa käydään  junalla. Kerronta koostuu kodin, koulun, luonnon ja vuodenkierron tekijöistä.Luvut ovat  vuoroin todellista elämää, vuoroin sadunomaisia joissa kuitenkin ilmenee opetuksellisia seikkoja, kuten se, että sisiliskolla on kyky vaaran uhotessa pudottaa häntänsä. Tontuista puhutaan ja Marketta seikkailee milloin Tippeli-tontun kanssa Aavasaksan Tonttulassa, milloin taas Tupatontun kanssa saunatonttua tapaamassa.

Marketta on kova keksimään erilaisia leikkejä. Kerran he leikkivät metsää. Jotkut ovat sammalta ja makaavat  vain maassa pitkänään, jotkut katajia , jotkut huojuvat koivuina ja jotkut seisovat jäykkinä kuin havupuut.  Sitten kaadetaan joulukuusia ja siinä alkaa tulla meteliä, vaikka opettaja on käskenyt olla hiljaa voimistelusalissa. Marketta kertoo, että kuusia kantaessa tuli melua. Opettaja käskee kaikki kuuset pitkälleen lattialle ja katselee heitä miettivänä. 

"Metsä parka! noin paljon tuhlattua elämää  yhden ainoan joulun vuoksi."

Opettaja kysyy lapsilta, olisiko joulu joulu ollenkaan, jos ei olisi joulukuusta. Eikö riittäisi, kun olisi muutoin kynttilöitä ja jouluisia juttuja. Tämä luku oli mielenkiintoinen, sillä vaikka teos on jo vuosikymmeniä vanha oli siinä vahva luonnonsuojelullinen teema. Leikkisän, osin sadunomaisen, lapsen arjen kuvauksen ohessa tarinoissa on tärkeää asiaa. En sano, että nämä ovat opettavaisia, mutta oppimista edistävää kätkeytyy tarinointiin. Myös tuberkuloosin vaaroja käsitellään lapsen arjen kautta.

Muuan puhutteleva ajatus:

"Kaiken täytyy jollakin tavalla hyödyttää elämää"

...
Tänään, naistenviikon nimipäivää viettävät: Marketta, Maarit, Reetta, Reeta, Maaret, MargareetaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.