tiistai 16. heinäkuuta 2019

Lytton Strachey: Kuningatar Viktoria - Historian mahtavin nainen!Lytton Strachey
Kuningatar Viktoria - Historian mahtavin nainen
Alkuteos: Queen Victoria (ilmestynyt 1921)
Ensikerran ilmestynyt suomeksi 1927
Suomentaja ?
Into, 2019


Olen pettynyt. Aika paljonkin pettynyt, sillä tämä teos kuului niihin tämän kevään uutuuskirjoihin, joita erityisesti odotin. Englannin kuningatar Viktoria on yksi niistä historian hahmoista, joiden elämä erityisesti kiinnostaa minua.Tuntuukin erikoiselta, että takakansitekstin mukaan tämä on aikoinaan palkittu parhaana elämänkertateoksena. Itse olen aiemmin lukenut Sanna Tahvanaisen teoksen Kuningatar, joka tosin oli fiktiivinen teos, mutta josta pidin paljon enemmän.

Syitä pettymykseen on muun muassa kerronnallinen repaleisuus ja poikkoilu. Alku varsinkin oli melkoisen kankeaa luettavaa ja Viktorian sukupuu jäi aika hämäräksi. Herttuat ja herttuattaret menivät päässäni aivan sekaisin, puhumattakaan loppupuolella esiin nostetuista pääministereistä, joista en kaikistaollut varma, puhutaanko nyt samasta henkilöstä vai eri henkilöstä.

Lisäksi suurin osa teoksesta käsitteli Viktorian puolisoa Albertia. Olisin toivonut enemmän Viktorian persoonan kuvausta, vaikka ymmärrän toki, että puolisolla on ollut hyvin suuri vaikutus häneen. Lisäksi Kuningatar Viktoriasta saa tästä kaikkea muuta kuin "historian mahtavin nainen" käsityksen. Kirjan mukaan prinssi Albert oli se, joka hallitsi ja Viktoria oli vain varjo hänen rinnallaan. Se kuva, jonka tämä teos muodostaa, ainakin minulle, on hyvin erilainen kuin YLE:n tv-sarjan luoma kuva Viktoriasta vahvatahtoisena mutta oikeudenmukaisena naisena. Tosin Viktorian luonnetta kyllä avataan jonkin verran, mutta olisin toivonut hieman enemmän tämän puolen esiin tuomista päivittäisessä elämässä.

Kirjan loppuun saattaminen oli todella työlästä ja lukeminen alkoi viime sivuilla melkoisesti puuduttaa. Sain kuin sainkin teoksen kuitenkin  luettua.

Teoksen kansi on kyllä kaunis. Lila ja vihreä ovat lempivärejäni.
---
Kirja vieköön -blogissa tämä on myös luettua ja huomioitu Kuningatar Viktorian tunteikkuus ja kuningattaren omien päiväkirjatekstien lainaaminen.

Pieni Helmet 2019 kohta 24: Vuonna 2019 julkaistu kirja
Kirjankansibingo:kaunis vaate

2 kommenttia:

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.