maanantai 16. syyskuuta 2019

Astrid Lindgren: Saariston lapset!Astrid Lindgren
Saariston lapset
Alkuteos: Vi på Saltkråkan
Suomentanut: Laila Järvinen
WSOY, 2002
Kuvitus Ilon Wikland


Saariston lapset on yksi niistä lapsuuden tv-sarjoista, jonka haluaisi nähdä uudelleen. Vaikuttava, lähtemättömästi mieleen jäänyt tarina. Kirjankin olen joskus muinoin lukenut ja nyt palasin uudelleen tämän hienon tarinan äärelle, kun löysin kirjan erään kirjaston poistolaatikosta.

Saariston lapset kertoo perheestä, johon kuuluu hieman toistaitoinen kirjailijaisä, ylioppilastyttö Malin ja kolme poika, Niklas, Johan ja Pelle. He muuttavat kesäksi Tukhomasta pieneen ränstyneeseen saaristomökkiin  Malin oli isän lohtu ja päivänsäde, sievä vaaleantukkainen kodinhengetär, jolle oli langennut äidin rooli, sillä äitiä ei enää ollut. Johan, lapsista älykkäin omasi vilkkaan mielikuvituksen ja levottoman veren. Johan muistutti eniten isäänsä. Niklas oli rauhallisin ja iloisin  ja vakain Melkersonin perheessä. Nuorimmainen Pelle on eläinrakas pieni poika. Pelle oli herkkä pieni pohdiskelija, jolle elämä ei aina ole helppoa.


Johan ja Niklas tutustuvat pian naapurin tyttökaksikkoon Teddyn ja Freddyyn, joita he ensiksi luulevat pojiksi. Nelikosta tulee tiivis ystävyysliittouma. Pelle puolestaan saa ystävän naapurin Pampulasta, reippaasta ja sanavalmiista  Pampulasta, jolla on valtava berndhardilaiskoira Laivuri,  sekä Stinasta, joka asuu kesäisin isoisänsä luona Saltkråkanilla. 

"Elämä koostuu suurista ja pienistä tapahtumista, jotka vaikuttavat toisiinsa." Pienistä ja suurista tapahtumista koostuu myös tämä tarina. Vuoteen Saltkråkanilla mahtuu sekä iloa että  surua, mutta pienestä Nikkarilasta on tullut perheelle toinen koti, jonne he tahtovat palata uudelleen. Se vain uhkaa jäädä pelkäksi toiveeksi, sillä talo aiotaan ostaa, vaan kuinka käykään. Pampula ja Pelle pelastavat tilanteen, kun isä Melkerson juoksee epätoivoisena pitkin Norrtäljen katuja.


Ilon Vikland on kuvittanut  tämän painoksen upein kuvin, jotka tuo mieleen kirjasta tehdyn tv-sarjan. En voi olla miettimättä, onko kuvitus ollut ennen tv-sarjaa, vai onko kuvitus tehty tv-sarjan näyttelijöiden mukaan. Kallistun hieman jälkimmäiseen, sillä niin näköisiä kuvitukset ovat - varsinkin Pampula.


Tämä on kaiken kaikkiaan ihana hyvän mielen kirja ja tv-sarja, jonka Lindren on käsikirjoittanut ja Olle Hellbom ohjannut on erittäin hyvin onnistunut filmatisointi.

Suomi-bongaus:
 "- Onko rannassa pitkälti matalaa?"  kysyi Krister. - On, voit kävellä vaikka Suomeen saakka, Johan sanoi virnistäen."

----
Saariston lapsista on lukenut myös Hurja Hassu Lukija, jonka mielestä Saariston lasten luona vierailtua  maailma on astetta parempi paikka. Marika Oksan hyllyllä pitää kirjan elämäniloa pulppuilevasta idyllistä, ja Jonna, joka kuunteli teoksen äänikirjana, piti nasevasta Pampulasta ja teoksen huumorista.

---
EDIT: Tällä mukana Pieni Helmet 2019 lukuhaasteessa kohta 19 ihmisen ja  eläimen suhteesta kertova kirja. Pampulalla on  Laivuri, Pelle rakastaa eläimiä ja kokee menetyksen kanin suhteen, mutta saa sitten koiranpennun. Stinalla on lammas ja lisäksi merkittävässä roolissa on hylkeenpoikananen, joka on ensin Pampulalla, sitten Pellellä.

sekä Kirjoja ulapalta -haasteessa myös olen mukana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.