Ester Ahokainen
Pirkko päättää
Tammi, 1953
131 + 1 s.
Kuvitus Maija Karma
"Tässä seison. Eikä ole aavistustakaan, mistä tienpään löytäisin, jota eteenpäin laputtaisin.
- Outtako työ erreyksissä? kuulin samassa äänen takaani."
Syksyn kirjamessuilta mukaan lähtenyt teos viehättää kansikuvallaan ja takakansitekstikin lupailee mukavaa lukukokemusta, mutta mutta....No, ei tämä kehno lukukokemus ollut, vaikka odotin jotain pikkuisen enemmän. Kirjan nimen mukaisesti tarinan päähenkilö on Pirkko niminen neitokainen, joka puntaroi tulevaisuuttaan ja miettii mihin ryhtyä, kun aikuiseksi tulee.
Pirkko saa opettajan viransijaisuuden Savon seutuvilta Leppälampi nimiseltä paikkakunnalta. Siellä hän tapaa Maijan, joka on hänen opettajatoverinsa puolen vuoden ajan. Joulun jälkeen Maija lähtee Lappiin tätinsä luokse ja viransijaiseksi tulee mies, joka pistää Pirkon päätöksiin vauhtia.
Kerronta muodostuu kirjeistä, joita Pirkko kirjoittaa serkulleen Sirpalle. Kirjeissä Pirkko kertoo tapahtumista niin oppilaiden kuin kyläläisten kanssa. Pirkko joutuu, ei vain opettamaan lapsukaisille aakkosia ja numeroita, vaan myös sylikummiksi, vaatturiksi kuin myös velkakirjan kirjoittajaksi. Opettajan ammattia arvostetaan kyläynteisössä.
Pidin savolaissutkauksista ja murrejutuista muuten kirjakielisen kerronnan lomassa. Kirjemuoto ei kuitenkaan ilahduttanut, varsinkaan, kun kirjeisiin ei tullut vastausta ja ainostaan yhdessä kirjeessä kiitettiin vastaanottajaa muistamisesta, mikä vei hieman epäaitoon suuntaann. En myöskään pitänyt yksittäisestä maininnasta juutalaisuuteen nähden, jossa juutalaiset stereotyypitettiin itaroiksi ja rahanhimoiksiksi, jotka olivat valmiita myymään lahjaksikin saatuja tavaroita. Maininta oli aivan turha ja toi ikävän sivumaun 'kirjalliseen keitokseen". Myös täytyy hieman ihmetellä sanavalintaa Fuhrer Pirkon huudahtaessa hänelle ennusteltuja tulevaisuudennäkymiä. Kirja on kuitenkin ilmestynyt toisen maailmansodan jälkeen ja viittaukset erääseen tiettyyn herraan - epäsuoratkin saivat hieman mietteliääksi rivienväleihin mahdollisesti mahtuvia aatesuuntauksia.
Pirkon kerrontaa elävöittivät muutamat Maija Karman viehättävät kuvitukset.
"Tuomo, ensiluokkalainen ei saa millään selväksi, paljonko on neljä ynnä kolme. - Teillähän on neljä sisarusta ja kolme poikaa. Laskepa siis, montako lasta on kodissasi kaikkiaan! - Yheksän. - Laskehan uudelleen! - Yheksän. - Tuleeko siitä tosiaankin yhdeksän? Kalle viittaa vimmatusti. - No, Kalle, mikä hätänä? Oekeessaha Tuomo on. Kyllä niitä yheksän tulloo. Haekara niätse mötkäätti niille männä yönnä tyttölöitä parittae."
---
Helmet 2020 -lukuhaaste kohta 44: Kirjassa on kirjeenvaihtoa. No, yksipuolistahan se kirjeenvaihto on, mutta kirjeitä nyt kuitenkin.
Seinäjoen kaupunginkirjaston Aikamatka -lukuhaaste kohta 22: 50-luvulla ilmestynyt tai 50-luvulle sijoittuva kirja
Kirjan on lukenut myös Vauhko, jonka mielestä huumori tekee kirjasta mielenkiintoisen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti