02 tammikuuta 2020

Hieman tunnelmia ja tilastoa vuoden aikana lukemastani!

Tässä hieman tilastotietoa viime vuonna lukemastani kirjallisuudesta. Laskelmissa voi olla pieni virhemarginaali, joka ei  kuitenkaan ole merkittävä. Luin viime vuonna merkintöjen mukaan 85 kirjaa. Viisi kirjaa jäi syystä tai toisesta kesken, eli lopetin lukemisen jossain vaiheessa. Kaikista lukemistani kirjoista en ole postannut. Kaikkein eniten luin puhdasta kaunokirjallisuutta, joista lasten- ja nuortenkirjojen osuus on hieman suurempi (39) kuin muun kaunokirjallisuuden (23). Tyttökirjoiksi luokiteltuja kirjoja oli 16 ja poikakirjoja 3.
Runokirjoja oli kaksi ja dekkareita yksi. Lisäksi luin joitakin tietokirjoja (7) ja sitten todellisuuteen pohjautuvia (elämänkerrat, päiväkirjat yms.) teoksia 12. Yhden kirjan genreä en ole määritellyt. 




Alkuperäiskielinä on ensimmäisinä suomi (31) ja sitten englanti (29).Harvinaisempina kieliryhminä on livvi, heprea ja japani.
Kirjailijan kotimaata on joskus vaikea saada selville, mutta tässä hieman tlastotietoa olettamukseni pohjalta. Kaikkein eniten olen lukenut suomalaisten kirjailijoinen kirjoja, kakkosena tulee amerikkalainen kirjallisuuus ja seuraavina englanti (6) ja Ruotsi (5). Yhden kirjailijan kotimaa on jäänyt epäselväksi.


Kerronnallisesti lukemassani on sitten paljon enemmän hajontaa, sllä tarinat ovat vieneet todellakin ympäri maapallon idästä länteen, ja etelästä pohjoiseen. Suomi vie tässäkin suurimman osan. Joissakin tarinoissa on ollut useampi kerronnallinen maa, mutta olen näissä merkinnyt vain yhden oleellisen.



Eniten olen lukenut naisten kirjoittamia kirjoja (48). Miesten kirjoittamia on ollut 33.Kahden kirjan tekijöistä en ole osannut sanoa juuta enkä jaata ja parilla kirjalla on ollut useampi tekijä, yhdellä sekä mies että nainen.

Eniten olen lukenut WSOY:n julkaisemaa kirjallisuutta (19). Kristilliset kustantamot olen laittanut yhteen (26 kirjaa) joista eniten olen lukenut Aikamedia/RV:n julkaisemaa kirjallisuutta. Viiden kirjan kohdalla kustantamo on jäänyt minulta merkitsemättä tai jäänyt epäselväksi.




Mitään erityisesti mieleenjäänyttä kirjaa ei lukemastani nyt nosue esille. Miellyttävimpiä lukukokemuksia on kuitenkin ollut Jane Austenin  Kasvattitytön tarina. Vavahduttavimpana voisin ehkä pitää Ylimartimon Montgomery-kirjailijakuvausta  Alppipolku . Pettymystä tunsin Anna Kasurisen Se olikin sotasyksy -teoksesta .Hauskimpiin lukukokemuksiin kuului Tyyne Pyrhösen Yllätysten kesä ja Ursa Aspegrenin Oikeita ja vääriä ämmiä. Mitään hirmu huonoa kirjaa en ole lukenut (keskenjääneistä en sano mitään). Mitään maata järisyttävän,vielä vuosien päästäkin mielessä pyörivää teosta ei viime vuoden lukukokemuksiin kuitenkaan kuuluu. Kaikkien aikojen TOP10:een ei lukukokemusten valossa ei taida yksikään kavuta. Ehkä tämä alkanut vuosi toisi jotain tällaistakin. Lukuharrastus jatkuu ja odotuksia riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!