10 tammikuuta 2020

Julian Fellowes: Belgravia!

Julian Fellowes
Belgravia
Suomentanut Markku Päkkilä
2017



Alkulause: Usein kuulee väitettävän, että menneisyys on vieras maa, jossa asiat tehdään toisin.
Loppulause: Sitten tihku tiivistyi sateeksi ja hän pinkaisi juoksuun.

Belgravia on viihdyttävää luetttavaa Downton Abbeyn ystäville, kuten suomalaisen painoksen kannessa vihjataan. Kirjailija on niin käsikirjoittanut kuin näytellytkin kyseisessä sarjassa. Itse pidin paljon Downton Abbeystä, mutta tästä kirjasta en tykännyt yhtä lailla. Kyllähän tämän luki ja loppua kohden alkoi tunteetkin jo kiihtyä, mutta minään suurena lukuelämyksenä en tätä pitänyt.

Tarinan keskiössä on kaksi perhettä. Kauppiastaustalta rikkauksiin noussut James Trenchardin perhe ja aatelinen Brockenhurstin perhe. Tarina saa alkunsa 1800-luvun alussa Brysselissä Waterloon taistelun alla järjestetyissä tanssiaisissa. Ensimmäisen luvun jälkeen siirrytäänkin muutama vuosikymmen eteenpäin Lontooseen ja Belgravian hienostoalueelle. Kuinka säilyttää salaisuus ilman skandaalia ja maineenmenetystä? Siinäpä juoni lyhyesti.

Olen kyllä kiinnostunut Viktorian ajan brittiyhteiskunnasta, samoin kartanoromantiikka kiehtoo. Tässä tarianassa vain jotain tuosta kiehtovuudesta jäi puuttumaan. Kerronnan tyyli, miten sitä nyt kuvaisi, ei ollut ihan minun makuuni. Siitä puuttui vivahteikkuus. Se ei ollut jäykkää sen paremmin kuin lennokastakaan. Lisäksi minua häiritsi ne kaikki pienet yksityiskohdat joilla luotiin ajanmiljöötä, ja jotka olivat kuin päälleliimattuja, eivät lainkaan luontevana esille tulevaa miljöö. ja aikakuvausta. Henkilöistä yksikään ei noussut samaistumisen kohteeksi - kummalista kyllä, eniten mieleen jäi tarinan 'pääpahis', jonka kohtalo jäi säälittämään.

Tämä lukukokemus jätti kaiken kaikkiaan hieman jähmeän jälkimaun, kun Downton Abbeyn loputtua jäi kaipaamaan lisää.
...
Helmet 2020 lukuhaaste kohta 30: Kirjassa pelastetaan ihminen
Seinäjoen kaupunginkirjaston lukuhaaste kohta 16: ... 1800-luvulle sijoittuva kirja



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!