10 kesäkuuta 2020

Laura Ingalls Wilder: These Happy Golden Years!





Laura Ingalls Wilder
These Happy Golden Years
Puffin Books, 1975
237 s.


It was a beautifully sunny day, and that afternoon when the work was all done, Laura hoped that Mary Power woud come to talk to her while they crocheted. Ma was gently rockin while she knitted by the sunny window, Carrie piecing her patchwork, but somehow Laura could no settle  down. Mary did not come, and Laura had just decided that she would put on her wraps and go to see Mary, when she heard sleigh bells.

Laura on ensimmäistä päivää jälleen kotona oltuaan ensimmäisessä opettajantehtävässään kaukana kotoa. Laura on vasta 15-vuotias, siis alle säädetyn 16-vuoden aloittaessaan opettajana. Viikot Brewstereillä ovat olleet pitkiä ja välillä pelottaviakin, kun Brewsterin rouva seisoo veitsi kädessä miehensä sängyn vierellä ja vaatii tätä viemään hänet pois tältä kauhealta seudulta.  Laura ei olisi tiennyt, kuinka hän olisi selvinnyt, ellei muuan Almanzo Wilder olisi jokaisen viikon lopussa tullut hevosvaljakollaan hakemaan Lauraa kotiin ja vienyt jälleen takaisin. Ei edes paukkupakkaset estäneet häntä noutamasta Lauraa.Laura kuitenkin miettii, minkä vuoksi Almanzo tekee näin ja päätyy sanomaan, että sitten kun hän on jälleen kotona, hän ei halua kulkea Almanzon kanssa. Hän on kiitollinen siitä, että pääsee käymään kotona, mutta ei enempää. 

Nyt, kun Laura on jälleen kotona hän on iloinen, että tuo kauhea aika on ohitse ja kaipaa ystäviensä seuraa, mutta ystävät ovatkin hekin tahollaan rekiajelulla. 

These Happy Golden Year - suomeksi ilmestynyt nimellä Onnen kultaiset vuodet, kertoo Lauran nuoruusajasta, aikustumisesta, seurustelusta - rakastumisesta ja päättyy oman kodin perustamiseen. Paitsi opettajan tointa, Laura on töissä myös Miss Bellin ompeluliikkeessä. Palkkaa hän saa viisi senttiä päivältä ja työpäivä on seitsemästä aamulla viiteen iltapäivällä eli kymmenen tuntia ja omat eväät piti olla mukana. Isä Ingalls pitää tätä ihan menettelevänä sopimuksena. Minä vähän mietin, millainen palkka tuo viisi senttiä mahtaisi nykyrahassa olla kymmenen tunnin työpäivästä.

These Happy Golden Years on täynnä arjen pieniä askareita, ja elämän pieniä iloja, mutta myös elämän ankaruutta myrskyn iskiessä. Kuvaus kahdesta pienestä pojasta, joista toinen selviää luunkaan murtumatta, mutta toisen menehtyessä on raastavaa luettavaa. 

Laura on isänsä tavoin uudisraivaaja sisimmältään. Hän on itsenäinen, mutta ei tiukka feministi.

"Almanzo, I must ask you something. Do you want me to promise to obey you?"  Almanzon mielestä yksikään kunnon mies ei vaatisi tätä vaimoltaan. "Well, I am not going to say I  will obey you. Said Laura." Kysymykseen kannattaako Laura naisten oikeuksia Laura vastaa, että hän ei halua äänestää, mutta hän ei halua antaa lupausta, jota ei voisi pitää. Hän ei voisi totella ketään vastoin omaa ymmärrystäään.

Pidän paljon näistä Lauran kertomuksista lapsuudestaan. Näiden kerronta on yksinkertaista, mutta kuvauksellista ja elävää elämänläheistä elettyä ja koettua. Voin suositella mitä lämpimimmin.

j.k. Täytyy vielä mainita, että vaikka nämä Ingalls Wilderin kirjat ovatkin siis omaa laatuaan ja fiktiiviselämänkerrallista ainesta niin nyt uudemman kerran lukiessani tuo veitsikohtaus Brewstereillä toi mieleeni Jane Eyren Kotiopettajattaren romaanin. Näissä teoksissa ei kuitenkaan ole kovinkaan paljon kirjallisia viitteitä. Runouteen näissä on joitain mainintoja. Enemmän kuin kirjallisuudella näissä tuntuu olevan merkitystä lauluilla. Isä Ingallsin viulunsoitto ja perinteiset laulut ovat tärkeässä roolissa Lauran ja perheen elämässä.

Tämä

https://sheferijm.blogspot.com/2020/05/kirjallinen-tunnebingo-lukuhaaste.html

 Tällä mukana myös Kirjahyllyn aarteet -lukuhaateessa.

---


5 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirja, ja Teemalta pyörii tuo sarja, ja ainakin sen mukaan lähinnä koulutehtäviä tehtiin, mutta tuvassa ei näy isoa kirjastoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjasarjassa mainitaan muistaakseni vain pari kolme kirjaa, joiden nimiä en nyt muista. Laura sai ainakin joululahjaksi yhden runoteoksen, mutta en muista runoilijan nimeä.
      TV-sarjaa minäkin olen seurannut, mutta se on niin tyystin toista maata kuin nämä kirjat, että katsonkin sitä muista syistä kuin näihin kirjoihin liittyen. TV-sarja liittyy tosiaankin hyvin löyhästi näihin kirjoihin. Minä luulen, että todellinen Laura "kääntyisi haudassaan' tämän sarjan takia.

      Poista
    2. Olen lukenut vain yhden kirjan tätä sarjaa, enkä ole katsonut sarjaa kuin ohimennen. Tällä viikolla, joku ei nähnyt numerota taululta :)

      Poista
  2. Pitäisi varmaan lukea näitä englanniksikin, sillä en muista tuota vihkilupaus-kohtaa ollenkaan kirjasta. Olen kyllä kuullut sen joskus :) Itse en kyllä oikein ymmärrä kun osa naisista entisaikaan ei halunnut äänestää. Jos oikein muistan, sanoi Montgomery samaa kuin Laura. En olekaan aiemmin miettinyt tuota ompelijan palkkaa. Dollarin arvo oli siihen aikaan paljon enemmän kuin nyt, mutta viisi senttiä päivässä kuulostaa minun korvaani ehkä viideltäkymmeneltä sentiltä. Pennillä sai Luumujen poukamassa rihvelikynän?

    Joka tapauksessa Onnen kultaiset vuodet on vähän erilainen kuin muut kirjat, sillä Laura alkaa seurustelemaan ja ajattelemaan rakkautta, vaikka aluksi tätä ei edes voi lukea kuin rivien välistä, eikä Lauran tunteita erityisesti kuvailla. Talvi Brewsterien luona tuntuu todella rankalta, vaikka Laura menestyikin lopulta opettajana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todellakin hieno nuoruuden ja heräävän rakkauden kuvaus.

      Poista

Älä roskaa!