22 toukokuuta 2021

Atso Haapanen: Ennen Auschwitziä - Suomen juutalaisten tarina!

 

Atso Haapanen

Ennen Auschwitziä - Suomen juutalaisten tarina!

Into, 2021

229 s.


Miksi juutalaisia on kautta historian sorrettu eiri puolilla maailmaa? Miksi heitä on hyljeksitty ja miksi he ovat saaneet kokea niin paljon väkivaltaa, puhumattakaan massatuhoamisesta natsi-Saksan toimesta? Näistä pohdinnoista on syntynyt Atso Haapasen teos Ennen Auschwitziä  Suomen juutalaisten historia.

Kirjan nimi Ennen Auschwitziä vittaa juutalaisten tilanteeseen ennen holokaustia. Tältä osin nimi ei ole kaikkein onnistunein, sillä holokaustiaika on teoksessa kuitenkin vahvasti läsnä eikä teos näin ollen käsittele, niin kuin odotin, aikaa ennen kansallissosialismin nousua. Olisin toivonut hieman monipuolisempaa ja tiivimpää näkemystä nimenomaan tältä osin. Myös kuva-aineisto olisi ollut hieno ja ajankuvaa avaava lisä.

Teos jakautuu neljään osaan: juutalaisten sorto maailmalla, juutalaisten sorto Suomessa, Suomi luovuttaa juutalaisia Saksaan ja Suomalaiset SS-miehet ja juutalaiset sotavangit. Näistä kaikkein lyhyin osio on juutalaisten sorto Suomessa, josta teoksen nimen perusteella juurikin olisi toivonut enemmän tietoa ja nimenomaan historian näkökulmasta. Kaiken kaikkiaan teoksessa on aika vähän ajasta ennen holokaustia. Myös verratessani teoksen esitystä Suomen oloista Jatkosodan aikana muihin lukemiini teoksiin, jää kokonaiskuva tapahtumista hieman sekavaksi. Tämä kuitenkin johtunee siitä, että yksi teos kuvaa tapahtumia erilailla kuin toinen ja hieman eri näkövinkkelistä.

Teoksen lähdemateriaalina on ollut suomalainen sanomalehtikirjoittelu juutalaisiin kohdistuen. Tältä osin teos tuo kiintoisaa ajankuvaa, joskin vähemmän mairittelevaa kuvaa. Suomalaisten lehtien kirjoituksia ja näkemyksiä lukiessa ei voi kuin tuntea häpeää näistä ahdasmielisistä näkemyksistä, vaikka ei olekaan itse ollut niihin vaikuttamassa. Eihän Suomi ole ollut yksin näissä näkemyksissään, vaan juutalaisia on kautta maailman hyljeksitty ja karkoitettu ja esitetty ei toivottuna väestönä. Miksi näin on, on ollut teoksen synnylle merkittävä kysymys, joka kuitenkin jää vaille vastausta.  Teoksessa ei oteta kantaa juutalaisten historiaan uskonnollisesta näkökulmasta, vaikka myös kirkkojen suhtautumista juutalaisiin yleisellä tasolla tuodaankin esiin. Yhtenä syynä juutalaisisn kohdistuneen vainon syynä  kirjailija esitttää kateuden, onhan juutalaiset menestyneet esimerkiksi tieteissä. Tämä on kuitenkin liian yksinkertainen vastaus ja herättää vain lisää miksi-kysymyksiä.

Kokonaisuutena Ennen Aushwitziä -teos on kiintoisaa ja avartavaa tietoa juutalaisten historiasta ja heistä esitetyistä näkemyksistä. Kiintoisia, joskin myös hieman ihmeellisiä ovat ne erilaiset arvelut, joissa juutalaisia on yhdistetty milloin romaneihin, amerikan alkuperäisasukkaisiin ja jopa saamelaisiin. Peräti Japaniakin on ajateltu juutalaisten perustamaksi. Mikä teoksessa hieman häiritsi minua oli se, etten aina tiennyt, oliko teksti jonkin sanomalehdistön näkemystä ja sen analyysiä vai kirjoittajan omaa näkemystä. Tältä osin olisin toivonut hieman selkeämpää ja jäntevämpää erittelyä. Myös jotkin esitetyt näkemykset henkilöihin liittyen herättivät kysymyksiä liian yksipuolisina (ja mielessä liikkui muistikuvia aiemmin luetuista teoksista). Toisaalta teoksessa on tuotu vahvasti esiin juuri ennekkoluuloja. Ennakkoluulojen vastapainoksi olisi kuitenkin toivonut jotain vastapainoa ja analyysiä siitä, oliko ennakkoluuloille kuitenkaan pohjaa.

Hyvä ja ajankohtainen kirja, johon itsekunkin olisi hyvä perehtyä. Yhdyn täysin kirjailijan viimeisiin snaoihin:

..antisemitismi  on jälleen nostanut päätään joissakin maissa. Toivottavasti historia ei toista itseään ja tämä sinnikäs kansa saa lopultakin olla rauhassa.

---

 Kirjan kannet auki -lukuhaaste kohta 6: Lue kirja, jonka kannessa on ihmiskasvot


 

3 kommenttia:

  1. Kiinnostava aihe. Suomen juutalaisista ei taida olla kovin paljon kirjoja olemassa. Itse olen lukenut kirjan Ei enää kirjeitä Puolasta, joka kertoi myös Suomen juutalaisista.

    Harmillista kyllä tuo mainitsemasi sekavuus, yksipuolisuus ja se, ettei aikaa ennen holokaustia juuri käsitelty. Kirjan nimi tuntuu siis tosiaan harhaanjohtavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä tuota historiaakin käsiteltiin, mutta kirjan nimi huomioiden olisi voinut olla laajemminkin ja monipuolisemmin. Nyt tässä oli fifty-fifty tuota menneisyyttä ja holokaustiin liittyvää. Siinä mielessä tämä oli kyllä hyvä julkaisu, että tässä tuotiin esille suomalaisten osuutta juutalaisten kohtaloon.

      Poista
  2. Hmm joo, minua olisi voinut kiinnostaa Suomen juutalaisten historia laajemmin, erityisesti juuri ennen toista maailmansotaa, toinen maailmansota taas ei aiheena kiinnosta...

    VastaaPoista

Älä roskaa!