18 joulukuuta 2021

Kaija Pakkanen: Missu löytää ratkaisun!

 

Kaija Pakkanen

Missu löytää ratkaisun

K.J. Gummerus, 1958 (2. painos)

132 s.

Missu, Mirja Tellervo Ahava on  11-vuotias lausunnasta ja näyttelemisestä haaveileva tyttö. Opettajakin on sanonut häntä lahjakkaaksi lausujaksi, mutta - Missu ei osaa sanoa r-kirjainta ja se, jos mikä on haitta lausuttaessa.  Kaiken lisäksi Missu on syksyllä aloittamassa uudessa koulussa, mikä aiheuttaa oman jännityksenä.

Missulla on runoja piilotettuna niitylle kivenkoloon ja varastotilan nurkkaukseen. Oi, kuinka hän haluaisikaan olla suuri, kaikkien ihailema taiteilija, mutta turhaan hän haaveilee sorauttteluillaan. Missulla on myös eri värisiä lasinpalasia joiden läpi katsottuna maailmma näyttää aivan toisenlaiselta. Missu saa neuvoja yhdeltä ja toiselta ja yhdeltä hän saa myös pilkkaa kun sanoo hyppypelissä ruutua neliöksi ja kaikki muut lapset ovat aivan hiljaa.

Sitten Missu lähtee parinkymmenen kilometrin päähän erään sairaanhoitajatädin luokse kyläilemään ja tekee ystävyysliiton lapsihalvauksen takia invalidisoituneen Heliän kanssa. Heliä on ennestään kyllä tuttu, sillä tämän Karjalan evakon isoisä on ajellut myymässä kukkaruukkuja, potteja, niin kuin hän sanoo kylissä.Täällä hän kuulee yöllä, kuinka yökehrääjälintu surruttelee yössä ja äkkiä Missu osaakin ärrän ihan tuosta vain. Hän pitää kuitenkin asian salaisuutena muilta paitsi kotiväeltään ja menee lausuntakilpailuun, josta hän on koko kesän haaveillut ja yllättää lähipiirin.

Kaija Pakkasen Missu löytää ratkaisun on pieni ja kevyt luettava,  vaikka aihe sinänsä ei ehkä niin keveä ole. Ajankuvana tämä sijoittuu jonnekin jatkosodan jälkeisiin vuosiin. Mikä minua mietitytti, oli se, että Heliä ei halvaantuneena voinut käydä koulua. Missun perheessä työmiehenä (puutarhuriperhe) oleva hieman erikoinen mies tekee Heliälle yllätyslahjana pyörätuolin. Ilmeisesti tämä, nykyisin vakiokaluste invalideilla, ei ollut itsestään selvyys. Keveydestään huolimatta tarinassa on siis vakavempiakin sävyjä.

Kaija Pakkasen Missu löytää ratkaisun on ilmestynyt myös WSOY:n julkaisemana Lasten toivekirjastossa. Hieman ihmettelen, mitkä kustannussopimukselliset syyt ovat tämän mahdollistaneet ja aiheuttaneet.

Erityismaininta tälle kuvaukselle:

"Koko mökki on kuin päivän kämmenellä."

 Kirjan kannet auki -lukuhaaste kohta 25: Lue kirja, joka avaa tien ystävyyteen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!