30 joulukuuta 2022

Mitä tuli luettua ja minne kirjallisuus veikään. Vuosi 2022 tilastoina

 

Luin vuonna 2022 111 kirjaa, joista 45 oli lasten- ja nuortenkirjallisuutta.

Kirjailijan koti- tai asuinpaikan mukaan luettu jakaantui seuraavasti. Australia 1, Belgia 1,  Espanja 1, Englanti 12, Grönlanti 1, Hollanti 2, Irlanti 1, Islanti 2, Israel 1, Italia 2, Japani 1, Kanada 4,  Norja 2, Ranska 4, Ruotsi 3, Saksa 3, Suomi 45, Sveitsi 1, Tanska 3, Tsekkoslovakia 1, Turkki 1, USA 13, Uusi-Seelanti1, Venäjä 3. Kirjailjan kotimaasta ei tietoa 2,

 

 

 

 

Alkuperäiskieleltään teokset jakaantuivat seuraavasti:

Baski 1, englanti 36, espanja 1, hollanti 1,
islanti 1, italia 2, japani 1, norja 3, ranska 4, ruotsi 4, saksa 4, suomi 44, tanska 3, tsekki 1, venäjä 3.


Eniten luin kaunokirjallisuutta, 43 kpl, joka oli siis aikuisten. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta luin 45
kertaa.  Jollain muulla tavalla luokittelin teoksia seuraavasti:  Esseitä 1, elämänkerrallista 3, historiaa 7,  kulttuuriantropologiaa 2, novelleja 1, näytelmiä 1, runoteoksia 3, sarjakuvia 1, tietokirjallisuutta 4. Aikuisten ja lastenkirjallisuus näyttää olevan suht tasaista lukemistoa. 

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuus jakautui tyttö- , poika-, ja muukirjallisuus seuraavasti: Tyttökirjoja 23, poikakirjallisuutta 3 ja muut 19.

Miesten- ja naisten kirjoittamien teosten suhde oli seuraavanlainen. Miehet 41, naiset 63. Epäselviä tapauksia 5 (en löytänyt tietoa) ja sekä että tapauksia, jossa oli sekä miehiä että naisia kirjoitajana oli 2 kpl.

 

Teokset veivät hyvin eri puolille maailmaa, ja joissain teoksissa seikkailtiin vähän siellä sun täällä.

 

Algeria 1,  Australia 1, Englanti 9, Espanja 2, Grönlanti 1, Guinea 1, Hollanti 3, Indonesia 1, Irlanti 1, Islanti 2, Israel 4, Italia 3, Japani1, Kanda 2, Kenya 1, Kreikka 1, Latvia 1, Liberia 1, Libya 1, Marokko 2, Norja 1, Peru 1, Puola 3, Ranska 7, Romania 1, Ruotsi 4, Saksa 5, Suomi 34, Tanska 1, Tasmania 1, Tsekkoslovakia 1, Turkki 1, Venäjä/NL 3, Yhdysvallat 16. Maata oli vaikea määritellä tai siitä ei ollut tietoa 10 kpl.



Luen aika paljon vanhempaa kirjallisuutta ja sen vuoksi ajattelin, että olisi hyvä hieman katsastaa uudemman ja vanhemman kirjallisuuden suhdetta. Tässä olen tarkastellut kirjallisuutta sen mukaan, onko teos ilmestynyt ennen vuotta 1950 vai sen jälkeen ja kuinka moni kirjoista on ilmestynyt vuonna 2000 tai sen jälkeen.

Ennen vuotta 1950 oli 27 kpl, jälkeen 50-luvun 31 kpl ja vuoden 2000 jälkeen 46 kpl. Sekä että -tapauksia oli 5 (minun oli syystä tai toisesta vaikea määritellä, oliko teos ilmestynyt ennen vain jälkeen 50-luvun. Kahdesta kappaleesta ei ollut mitään tietoa saatavilla.





Tähän loppuun vielä haasteista. Otin osaa Helmet haasteeseen, jonka sain ihan mukavasti suoritettua, vaikka tiukille menikin. Sen sijaan Pohjoinen 2022 -lukuhaaste jäi neljää kohtaa vaille, mutta kun ottaa huomioon, että periaatteeni oli kirja/haaste, niin kokonaissuoritus on nähtävä ihan hyväksi, vaikka myönnänkin,että joissain kohdissa tulkintani on siinä rajoilla. 

Omaasta lukuhaasteestani  Bongataan lintuja teen erillisen postauksen.

Lukuvuosi on ollut ihan antoisa, vaikka mitään erityisen mieleen jäänyttä teosta ei nyt nouse lukemistani mieleen.Kivoja, hauskoja, koskettavia lukuelämyksiä on kuitenkin ollut ja toivon mukaan niitä on myös alkavanakin vuonna.

Kiitos kaikille seurasta ja vaihdetaan edelleenkin ajatuksia kirjallisuudesta.

j.k. Mainittakoon vielä, että tilastoinnissani on pieni virhemarginaali olemassa, sillä sen tekeminen ei olekaan niin helppoa kuin luulisi, joskus jokin taitaa unohtua tai tulee näppäilyvirhe. Mutta suurin piirtein tällaista tuli luettua.

3 kommenttia:

  1. Tänne blogiin onkin kiva piipahtaa, kun on erityisesti niitä vanhoja tyttökirjoja! Vielä usein itselle uusia. :)
    Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava kooste, monenlaisia maita mukana.
    Onnellista uutta vuotta!

    VastaaPoista
  3. Hyvää uutta vuotta! Tuo tapahtumapaikka-graafi on erityisen hieno :)

    VastaaPoista

Älä roskaa!