13 joulukuuta 2022

Tekijä tuntematon: Ruohoa Lunta!

 

Tekijä tuntematon

Ruohoa Lunta

Alkuteos: Go Ask Alice

Suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen

Luettu Otavan koulukirjaston repalekappaleena, josta puuttuu muutama sivu ja nimeketiedot kaivettu netistä


Luin tämän teoksen Helmet 2022 -lukuhaasteen kohtaan 17:  Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua. 

Ruohoa Lunta on rankka kuvaus nuoresta tytöstä, jonka nimeä ei mainita. Takankansitekstissä hänen mainitaan olevan nimeltään Alice, kuten alkuperäisteoksen nimi vihjaa. Mutta --. En ole lukenut tätä englanninkielellä, enkä tiedä, kuinka uskollinen tämä suomennos on, mieleeni vain tulee, että englanninkielinen nimi voisi olla symbolinen ja vihjata Lewis Carrolin Liisan seikkailuihin ihmemaassa. Tosin teoksessa ei mainita Lewis Carrolia (vai mainittiinko?). 

No, päähenkilö on kuitenkin nuori 15-vuotias tyttö, jonka itsetunto on maaassa, hän kokee olevansa pullukka, ystäviä ei ole ja suhde  vanhempiinkaan ei kai ole kovin hyvä. Ukki ja Mummi kuitenkin ovat läheisiä ja tärkeitä. Kuvaan astuu salakavalasti huumeet, jotka lopulta vievät tuhoon.

Teos jakautuu kerronnallisesti vaiheisiin. Ensin kuvaus on tasaista, elämä on siistii, sitten huumeet muuttuvatkin inhottavaksi ja samalla kielenkäyttökin roisistuu. Tyttö taistelee päästäkseen eroon huumeista ja kerronta taas siistiytyy, kaikki näyttää taas hyvältä ja elämä aurinkoiselta.Kaikki ei kuitenkaan pääty onnellisesti.

Ruohoa Lunta -teoksesta on sanottu sen ilmestyessä, että se olisi aito nuoren tytön päiväkirja, mutta sittemmin on paljastunut, että kyseessä olisikin huumevalistusmielessä kirjoitettu teos. Tämän tietäessäni, kerronnassa kyllä ilmeni seikkoja, jotka saivat miettimään, voisiko 15-vuotias tyttö kirjoittaa tällaista tekstiä, ja muutamia muitakin vihjeitä, että tekijä olisi ammatti-ihminen. Toisaalta kuvauksessa on myös piirteitä, jotka eivät aivan tuulesta temmatuiltakaan kuulosta ja jonkinlainen "omakohtaisuus" vivahtaa sanoissa.

Minulle tämä teos on kuitenkin jättänyt vahvan jäljen ennen kaikkea tv-elokuvana, jonka lapsena näin ja erityisesti kohtaus, jossa tyttö on päässyt kuiville, on lapsenvahtina, mutta hänelle kaunaa kantavat tahot ovat ujuttaneet hänelle ansan. Tajutessaan, että on "matkalla" tyttö lukittautuu WC:hen ettei vahingoittaisi vauvaa. Houreissaan hän näkee muurahaisten ryömivän ihollaan ja herää sairaalassa. 

Tässä teoksessa muurahaiset tosin on matoja ja tyttö ei ole mennyt WC:hen vaan alkanut huutaa, kun soittaminen vanhemmille ei ole onnistunut ja naapurin mies on lukinnut tytön johonkin seinäkomeroon, kun tämä on jo aivan sekaisin.

Ruohoa Lunta on raju kuvaus nuoruudesta ja huumeista. Sen ajallinen miljöö on 1960/-70-luvun hippiaika. Kysymystä, kärsiikö teoksen vaikuttavuus ja puhuttelevuus siitä, että se ei olekaan aito nuoren tytön päiväkirja, voi kukin lukija miettiä.

Järjellä ja tunteella -bloggaajan tämä tieto sai ärsyyntymään.

Nuorten itsetunto-ongelmat ovat tätäkin päivää. Tätä taustaa vasten tämä teos puhuttelee monella tavalla. Toisaalta, jos tietää kirjoittajan todellisen taustan ja motiivin, niin tämä varmasti jättää monia kysymyksiä ja saa miettimään "rautalangalla vääntöä" ja niin päin pois. 

EDIT 18.30: Huumeista ja niiden vaaroista on hyvä kertoa. Tässä teoksessa tämä nyt  jää jonkinlaisen"kirjahuijauksen" taakse.

6 kommenttia:

  1. Ihan kuin olisin nähnyt elokuvan aiheesta. Nykyisin huumeet ovat kamalin ongelma nuorilla. Hirvittää lukea, miten paljon nuoret kuolevat sekakäyttöön ja huumeisiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo TV-elokuva on tullut joskus vuosikymmeniä sitten ja se on jäänyt kyllä mieleen.

      Poista
  2. Olen lukenut tämän kirjan joskus 80-luvulla, kun olin itse nuori. En muista mitään yksityiskohtia, mutta varmasti on rankka ja järkyttävä kirja. Tuota en ollut kuullut, ettei tämä olisikaan aito nuoren ihmisen päiväkirja. Mutta vaikka ei olisikaan aito, on kyllä varmasti puhutteleva ja pysäyttävä teos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tässä on aika rankkaa kuvausta. Se aitous vaan on nyt sitä mitä on.

      Poista
  3. Olen lukenut tämän, enkä erityisemmin pitänyt, enkä pidä tuota hyvänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä herättää varmaan taustojensa takia monia kysymyksiä. Minuun tarina jätti jäljen lapsuudessa nähdyn elokuvan myötä.

      Poista

Älä roskaa!