25 joulukuuta 2022

Arvi A. Seppälä: Erämaan ritarit!

Arvi A. Seppälä

Erämaan ritarit 

5-näytöksinen näytelmä Peräpohjolan tukkityömailta

K. J. Gummerus Oy, 1917. 

Projekti Gutenberg

 

Tulinpa minäkin lukeneeksi jotain, mikä ei niin ominta ollut, nimittäin näytelmän. No, olen minä pari näytelmää aiemminkin lukenut, Aleksis Kiven Lean ja Hugo Jalkasen Pyhä yö - Joulumysteerion. Tämän luin, kun tässä mainittiin tukkityömaa ja ajattelin, että se liippaisi Pohjoinen lukuhaasteen kohtaa Pohjoisen teollisuudesta. Tässä oli kuitenkin hyvin vähän itse tukkiteollisuudesta, vaikka tukkilaisten elämään nivoutuikin. Ehkä tämä kuitenkin kävisi haasteen kohtaan "Muualta tulleen ajatuksia Pohjois-Suomesta". Sillä kirjoittaja itse oli etelämpää ja kuvauksia pohjoisesta tässä kyllä on.

Minua on aina tämä korpien yksinäisyys miellyttänyt. Siinä on jotain salaperäistä ja viettelevää, jotain pelottavaa ja hurmaavaa samalla. Oo, kun saa suksilla viiletellä loppumattomia lumihankia, sinisen taivaan kaartuessa ylhäällä ja ikivanhojen honkien kohotessa korkeuteen kuin satumaiset pylväskäytävät! Silloin voi ihminen oikein hengittää ja olla vapaa. Ja sitten vaara, ajatteles… vaara hautautua jäljettömiin noihin kinoksiin, kimaltelevien tähtien koristamien lumipuhtaiden kääriliinojen alle, 

Näytelmän rungon muodostaa Hella Lövenbergin, kruunumetsien ylihoitajan tytär, jota kutsutaan Lapin prinseksaksi sekä Tuntemattoman kulkijan traaginen rakkaustarina sekä lauttausyhtiön päällikön, Härmän ja tuon Tuntemattoman välienselvittely, joka koskettaa koko tukkilaisporukkaa. 

Täytyy sanoa, että muutamista upeista luontokuvauksista huolimatta, itse vuoropuhelu ei oikein kolahtanut puhumattakaan, että tämä näytelmänä minua suuresti kiinnostaisi. Hirven salakaadoista viinankeittoon ja tukkilaisten palkkarahojen kavalluksiin on aiheet juonenkehittelyssä. Toisia Pohjoinen lumoaa, toisia se työntää toisaalle, eräille se ei suo onnea enempää kuin muistojen verran.

Outo sana:  purakkonikin!

---

Pohjoinen 2022 -lukuhaaste kohta 8: Kirjassa esitetään muualta tulleen ajatuksia Pohjois-Suomesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!