05 tammikuuta 2023

Kiinnostavia kirjoja kevään uutuuksissa!

Kevään 2023 uutuskirjoja kattsellessa nousee esille monia kiinnostavia teoksia, joita olisi mukava lähemminkin tarkastella. 


Anne Frankista olen viime syksyn mittaan lukenut pariinkin otteeseen. Niinpä WSOY:n tarjonnasta nousi esille tämä Ystäväni Anne Frank. Nimi herättää paljon kysymyksiä, ja saa pohtimaan erinäisiä kysymyksiä siitä, millä perusteilla kirjoille annetaan nimet. Tämä teos kuitenkin kertoo Hannelista, joka oli seitsemän vuoden ajan Anne Frankin paras ystävä kunnes Anne katosi. Hanneli tapasi Anne Frankin seuraavan kerran keskitysleirillä.  Uskoisin ja toivon, että tämä olisi enemmän teos ystävyydestä kuin toisinto jo aiemmin kerrotusta.

Syksyn aikana luin myös Roope Lipastin lastenkirjan, joka kertoi Turun palosta. Siihen on nyt WSOY:tlä  tulossa jatkoa. Vaikka Lipasti saikin minut tuolla ekaosalla hieman kammoksumaan joitain kerronnallisia ratkaisuja, niin tämä jatko-osa olisi kuitenkin ihan kiva lukea. 

 

 

 

Tammi

Auschwitzin tytär tuo esiin lapsinäkökulman holokaust-kuvauksissa. Lapsinäkökulmat kiinnostavat kovasti ja holokaust-aihekin, vaikka pidänkin aiheesta lukemisen jonkinlaisissa raameissa. Tämä teos herättää myös hieman ristiriitaisia tuntemuksia tuon teoksen nimeämisen suhteen. Kansiratkaisu ei ole kovin omintakeinen ja nimi voisi tosiaan olla jotain muuta, aihe herättää kuitenkin vahvoja lukuhaluja. 


Tammen kultaiset kirjat on lasten kuvakirjaklassikkosarja, jossa nyt ilmestyy Kuningatar Elisabeth II elämästä kertova pieni teos. Herättää lähinnä uteliaisuus ja voisi olla johdanto laajempaan elämänkertaan. 






INTO

Innon tarjonnassa kiinnostuksen herättää Sodan ja Karkotuksen lapset, Inkerinsuomalaisia elämäntarinoita. 

 

 

 

 

 

 

Isäni sodan salaisuudet herättää kysymyksen? Miksi joku haluaa kertakaikkiaan salata lapseltaan menneisyyden ja sukunsa taustan. Tarinassa on taas minua kiehtova lapsinäkökulma, mutta kansi, tuo kansi. Ilmeisesti on ajateltu jonkinlaista jatkuvuutta teossarjassa, jonka aiheet pyörivät saman teeman ympärillä, mutta minua tämä ärsyttää. Toisaalta tarina on kyllä kiinnostava ja siinä on yksilöllistä näkemystä ainakin ennakkotietojen perusteella.

 

 

 

Meteorologi Seija Paasosen Naisete, jotka maalasivat taivasta kiinnostaa enempi taiteilijakuvauksen kuin meteorologian takia. Sinänä ihan kiintoisa yhdistelmä. 





S&S :n tarjossa nousi esille Edith Södegran Maailma on minun -teos, jossa on yhdistelmä runoja ja valokuvia. Vaikuttaa kiehtovalta ja tunnelmalliselta luku- ja katseluteokselta, jossa avautuu myös ajankuva.


 

 

 


Aviador Onhan sentään linnut on runoteos, jonka luonto- ja Saamenmaa -teemat herättävät kiinnostusta. ja tutustumishaluja.






Tässä pieni kattaus kevään tarjontaan, jossa on varmasti paljon muutakin kiinnostavaa. Mikä sinua innoittaa, herättää halua lukea, tutustua teokseen? Näistä otoksista upeimmat ja minuun vetoavimmat kannet on S&S:n Edith Södegran ja Aviadorin Onhan sentään linnut. Muissa teoksissa lukuhaluun vaikuttaa enemän teoksen nimi ja sisältö. Kuinka sinulla, Mikä uutuusteosten esittelyssä vetoaa sinun lukuhaluusi parhaiten? 

Mainittakoon tähän loppuun, että tämän postauksen kuvat ovat kuvakaappauksia tai muuten kustantamon sivuilta ladattu.

3 kommenttia:

  1. Itse yleensä välttelen noita holokaustikirjoja, joten niihin tuskin tartun. Vähän kiinnostaisi tuo Södergranista kertova kirja, Södergran on yksi lempirunoilijoistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei minuakaan kaikki holokaustia käsittelevät teokset innosta, juutalaisuus, ihmiskohtalot, yksilölliset näkökulmat kylläkin. Ja lapsinäkökulma yleisemminkin tarinoissa on kiinnostava.

      Poista
  2. Seija Paasosen kirja oli mulla jo lukulistalla. Södergranin teoksen varasin, menny mulla ohi. Ojuvan runokirjan haluan kyllä kans lukea.

    VastaaPoista

Älä roskaa!