12 lokakuuta 2023

Béatrice Veillon: Le Tour De France de la famille Oukile!

 

Béatrice Veillon

Le Tour De France de la famille Oukile!

Bayard jeunesse, 2015


Perhe Oukilen Ranskan kiertomatka on hauska ja huomiokykyä lisäävä tietokirja Ranskan eri alueista. Lainasin tämän kirjastosta ihan varta vasten ajatellen omaa Tour de France -haastettani, johon tämä olikin mitä osuvin valinta, jos haluaa tehdä kiertomatkansa järjestyksessä eikä sinne tänne poikkoillen. 


En ole koskaan lukenut ranskaa, vaikka kieli sinänsä kiinnostaisi. Luin tämän kääntäen Googlella kaiken olennaisimman. Osa tekstistä, erityisesti pienet yksityiskohdat oli niin pienellä ja osin koukeroisella käsialalla, että huonosilmäisenä olisin tarvinnut erittäin vahvan suurennuslasin ottaakseni niistä selvää, mutta näinkin tämä teos antoi paljon. Minua ihastuttti erityisesti kahden aukeaman maisemallinen kuvitus, johon mahtui paljon elämää ja joista välillä piti etsiä kuka kulloinkin ja mikä milloinkin. Itse tosin katsoin kuvia ikään kuin kauempaa sukeltamatta yksityiskohtiin. 

Tämä kuvaotos on Lyonista, jossa perhe Oukile kerronnan mukaan osallistuu tämän Ranskan kolmanneksi suurimman kaupungin viherryttämiseen.

Perhe Oukilen mukana kuljin seuraavan reitin: Tour De France- lukuhaasteen kaupungit noukin karttapiirroksista. Mainittakoon, että Toulouse näkyi myös viimeisessä Roussilonin aluetta esittelevässä kartassa. Tämä teos oli, niin lasten tietokirja kuin olikin, sen verran kiintoisa, että voisin ajatella tämän hankkimista ihan omaksikin. Suomenkielisenä tämä olisi mitä mainioinopas ranskan maantieteeseen, historiaan ja elämään. Tosin toivoisin, että ne pienet yksityiskohdat olisi hieman isommalla fontilla ja tyylillä.

Bretagne ( Nantes ) Normandie, Nord, Paris, Strasbourg, Jura, Lyon, Provence (Marseille), Quercy (Toulouse) Val De Loire, Pays Basgue (Bordeaux) Roussillon. 

Tällä siis kiersin Tour De France écrit -lukuhaasteen nantesista bordeaux:hon.

Helmet lukuhaaste kohta 32: Kirja kertoo asiasta, josta haaveilet. Haaveilen matkustamisesta ja siitähän tämä teos kertoo. Ulkomailla, kotimaassa - olisi niin paljon kiehotovaa nähtävää ja koettavaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä roskaa!