lauantai 28. heinäkuuta 2018

Ngaio Marsh: Odottamaton onkimies!


Ngaio Marsh
Odottamaton onkimies
Alkuteos: Scales of Justice (1955)
Suomentanut Inkeri Hämäläinen
K.J.Gummerus, 1957 
288 s.

"- Kirkkoherrako? kysyi Lady Lacklander pusertaen hänen kättään ja kumartuen hänen ylitseen. - Haluatko, että kirkkoherra tulee tänne, Hal?
Sir Haroldin silmät tuijottivat häneen. Hymyntapainen häivähti hänen aukiammottavissa suupielissään, pää liikahti hiiukan. Mark palasi takaisin ruisku kädessään ja antoi ruskeen. Hetkisen kuluttua neiti Kettle kääntyi poispäin. Hänen liikahduksessaan oli jotakin, mikä antoi kohtaukselle lopullisuutta kuvastavan sävyn. Lady Lacklander ja hänen poikansa ja pojanpoikansa siirytivät lähemmäksi vuodetta. Lady Lacklander oli uudelleen tarttunut miehensä käsiin.
- Mitä tarkoitat, Hal? Misä on kysymys rakas? kysyi hän. - Tarkoitatko kirkkoherraa?
Sir Harold kuiskasi niin selvästi, että he kaikki hämmästyivät: - Ette koskaan tienneet. - Ja sitten hän kuoli silmät yhä vaimoon suunnattuina."

Salapoliisiromaani, mikä vie lukijansa englantilaiselle maasseudulle, jota hallitsee Nunspardonin kartano. Kartanossa asuu Lacklanderin perhe, jonka vanha partriarkka Sir Harold on kuolemansairaana. Lacklanderin perheeseen kuuluu lisäksi Lady Lacklander, lihava rouva, joka harrastaa vesivärimaalausta, hänen poikansa George sekä pojanpoika tohtori Mark Lacklander.

Lacklandereiden naapurissa, Hammerissa asuu eversti Maurice Cartarette vaimonsa Kittyn ja tyttärensä Rosen kanssa.

Lisäksi Sweveningsin kylässä asuu komentajakapteeni Syce, joka harrastaa viinaa ja nuoliampumista. Hän on jo vahingossa ampunut naapurinsa herraa Phinin kissan, rouva Thomasina Twitchettin emon. Herra Phinillä kissoja riittää, mutta tämän tarinan keskiössä on nimenomaan rouva Thomasina Twitchett.

Näiden neljän lisäksi oleellinen henkilö on kylän terveyssisar neiti Kettle.

Kaikki saa alkunsa, kun Sir Harold kutsuu eversti Cartaretten luokseen ja antaa tälle tehtävän saattaa hänen muistelmansa julkaisukuntoon. Myöhemmin eversti Cartarette löydetään läheiseltä joelta, jossa hän on ollut onkimassa, kuolleena ja pää murskattuna. Löydön tekee neiti Kettle.

Rikosta tulee selvittämään Lady Lacklandeerin paikalle toivoma Scotland Yardin ylitarkasta Alley, joka on sodanaikaan ollut Sir Haroldin kanssa yhteisissä hommissa. Apunaan Alleyllä on herra Fox.

Odottamaton vieras on vanhanajan dekkari jossa henkilögalleria ei ole suuren suuri, Kerronta etenee hitaaasti ja itse ainakin ehdin epäillä kaikkia mahdollisia rikoksesta ennen kuin todellinen syyllinen paljastui. Teko tapahtui melkoisen brutaalilla tavalla, mutta kerronallisesti tämä ei ollut mitenkaaän kuohuttava. Keskusteluja siellä ja täällä, vähän juoruja ja psykologista silmää, sanoisin ja myös sisäpiiri versus ulkopuolisuus -teema. Tämä olikin seikka, mikä ainakin minua hieman kangerteli ja sai mietteliääksi ja rakkautta, kyllähän sitäkin tässä tarinassa oli. 
--

Seinäjoen kaupunginkirjaston kirjastohaaste kohta 34: Lue kirja, jossa käydään oikeutta.

Kirjankansibingo kohta veden olomuoto. Kansikuvassa vesi näkyy vin sinisenä läiskänä, mutta vesi on hyvin oleellisena tarinassa lsänä ja suomenkielinen nimikin viittaa veteen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.