torstai 13. heinäkuuta 2017

Elisabeth Kyle: Paatsamakartanon vieraat!

Elisabeth Kyle
Paatsamakartanon vieraat
Alkuteos:  Holly Hotel
Suomentanut Anna-Maija Oksanen
 WSOY, 1958
179 + 1 s,

Kansikuvitus:  Maija Karma

,

Päähenkilö Mollie Maitland, 12-vuotias (jos nyt muistan iän oikein) tyttölapsi, jolla on punainen tukka. Hänen isänsä on kuollut ja hän elää äitinsä kanssa vanhassa Paatsamakartanossa, jota uhkaa myyminen velkojen vuoksi. Naapuritilan Binnien poika Bob ehdottaa Mollielle, että nämähän voisivat itse ruveta pitämään kartanossa hotellia niiden  glasgovilaisten ostajaehdokkaiden sijasta, jotka suunnittelevat tekevänsä kartanosta hotellin.

Ei aikaakaan, niin Mollie väsää omatekoiset julisteet ja Bob käy kiinnittämässä niitä ympäri kylää. Osa niistä kyllä revitään heti pois, mutta yksi juliste herättää huomiota. Paatsamakartanoon tulee ensin pari lasta Julian ja Jane, joiden tosin piti mennä ensin oikeaan hotelliin, mutta Janen juonien jälkeen heidät karkoitetaan sieltä. Julian ja Jane ovat orpoja ja rikkaan sedän holhotteja, jotka on lähetetty maalle tervehtymään Janen Hinkuyskän jälkeen. Lasten lisäksi kartanoon saapuu salaperäinen herra Brown ja Mungo Kerrigan, jolla on hänelläkin salaisuus.

Tapahtumat sijoittuvat skotlantiin, pieneen maalaisyhteisöön ja välillä ollaan Glasgowssa, jossa Jane joutuu todelliseen seikkailuun karattuaan herra Brownin ja Bob Binnien perään. Ajallisesti tapahtumat sijoittuvat jonnekin toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, mutta juonikuvioon liittyy myös Englannin sisällissodan aika ja Amerikkaan siirtolaiseksi lähtenyt Mungo Blythe, jonka kerrotaan vaikuttaneen Yhdysvaltojen itsenäistymiseen. Tämä onkin kiintoisa yksityiskohta, joka saa mietteliääksi. Kuinka todenperäinen tämä detalji on? Ainakaan googlaus ei heti tuonut mitään selkeää yhtymäkohtaa usa:n historiaan ja Mungo Blythen runo Oodi vapaudelle tuo vain viinilinkkejä. 

Toinenkin kiintoisa yksityiskohta löytyy ja pistää miettimään, kuka keksi ja milloin perunankuorimalaitteen?

Niin tai näin, niin Paatsamakartanon vieraat on ihan mukava ja vanhan hyvän ajan nuortenkirja. Kerronta on sujuvaa, lukeminen joutuisaa. Kuka on roisto vai onko kukaan Se selviää lopussa samoin kuin ikiaikaiset salaisuudetkin ja Paatsamakartanon lopullinen kohtalokin.

...
Luin tämän osana kesän lukumaratonia.
Tällä myös mukana Uudelleen luettua  -haasteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.