perjantai 24. elokuuta 2018

Robert Specht: Tisha - erämaakoulun opettajatar!

Robert Specht
Tisha - A Story of  a Young Teacher on Alaska Wilderness
Tisha - Erämaakoulun opettajatar
Suomentanut Auli Hurme
Uusi kirjakerho, 1974
302 + 1 s.

"Kello oli tuskin ehtinyt kahdeksaan ja aurinko oli juuri nousemassa, mutta suunnilleen koko Eaglen kylä oli ilmaantunut saattamaan kuormavaljakkoa

Näin alkaa nuoren, 19-vuotiaan Anne Hobbsin tarina  opettajavaiheistaan alaskalaisessa Chickenin kylässä tai kaupungissa, vaikea sanoa näin suomalaisesta näkökulmasta. Eletään vuotta 1927, Chicken on entinen kullankaivuupaikka, jota asuttaa joukko omanlaistaan väkeä. On vanhoja kullankaivajia, kapakan tai krouvinpitäjä Maggie, joka kuuluu koululautakuntaan, on rääväsuinen, väkeviin menevä Angela Barret ja herra Vaughn, jotka myös kuuluvat koululautakuntaan. On Cab, joka omistaa alueen nopeimman koiravaljakon ja Fred Purdy. Molemmilla miehillä on tunteita Annea kohtaan. Ja on yhdeksän pientä koululaista. Lisäksi on joukko alkuperäiskansan edustajia, jotka elävät köyhyydessä tosi surkeissa oloissa. Anne, joka on kotoisin USA:n puolelta, Oregonista, on myös saanut perintönä intiaaniverta, hänen isoäitinsä oli Kentuck-intiaani.

Anne aloittaa koulun ja ottaa oppilaiksi myös Chuckin, intiaanpojan ja sitä ei katsota hyvällä.  Chickenin väki kirjoittaa kirjeitä opetushallituksen väelle ja Anne saa kuulla kunniansa. Anne rakastuu Frediin, joka on puoliverinen ja sitäkään ei sulateta.Lopulta tilanne kärjistyy kuumimmilleen, kun Chuckin ja hänen pikkusiskonsa äiti kuolee ja isä ei välitä lapsista, vaan on viemässä lapset intiaanileiriin, johon lapset Chickenin väen mielestä kuuluu, mitä siitä, että lapset tuskin säilyisivät hengissä niissä oloissa.  Chickenin väki ei edes puhu lapsista lapsina', vaan 'niinä'. Anne haluaa lapset itselleen ja hän saa heidät, mutta kylän väki hautoo toimenpiteitä.

Jos joku haluaa tietää, mitä on todellinen rasismi niin kannattaa lukea tämä kirja. Tässä sitä lajia riittää. Onneksi kaiken vastavoimana on rakkaus ja todellinen aito välittäminen.

Tämä tarina pohjautuu todelliseen elämään.
....

Pieni Helmet 2018  -lukuhaaste kohta 18: Kirjan kannessa on kulkuneuvo. Koiravaljakko, hevosreki ja lumisukset voidaan kaikki luokitella kulkuneuvoiksi.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jättäessäsi kommentin olet tietoinen, että antamasi tiedot jäävät blogin kommentteihin, ellei minulla ole syystä tai toisesta syytä poistaa kommenttia. Sinulla on oikeus pyytää kommenttisi poistoa jos et itse voi sitä tehdä. Tällöin sinun tulee antaa yksilöity tieto poistettavaksi pyydetystä kommentista. Tämän blogin pitäjä ei pidä sähköpostilistoja eikä keräile tietoja ihmisten yksityiselämästä. Pyydettyjä sähköpostiosoitteita käytetään vain niihin tarkoituksiin, joita varten niitä on pyydetty.