Susipassissa
RV-kirjat, 1994
196 s.
"Olkoon järki veturina ja tunteet perävaunussa" Isä Juhon neuvo tyttärelleen Larissalle, kun tämä mietti mennäkö puolisoksi Kostialle. Itselleni sanonta on tuttu Katinalan raamattuopistolta, jolloin sillä valotettiin sitä, onko uskonasioissa kyse tunteista. Ehkä järjen tilalla oli kuitenkin joku muu sana, jota en nyt muista.
"Jokin tähän nyt on haudattuna, mietti Kostia kävellessään kiivaana virtaavan joen vartta kotiaan kohti. Hetkeksi hän jäi istumaan puutarhapalstan takana kohisevan kosken ääreen. Vuorilla sulavat vedet olivat täyttäneet joen äärimmilleen. Kauniit vaaleanpunaiselle kukalle puhjenneet mantelipuut reunustivat joenvartta kulkevaa peltoa. Kostia istahti vänkkyrävartisen puun juurelle: - Jotakin niillä on mielessä, hän mietti. Pääskyt viipottivat täysin pilvettömässä taivaan sinessä, joki kohisi täyteyttään. - Voi, hyvä Jumala, vaimo odottaa lasta, ja mikä muu niillä on mielessä, kuin vangita minut. onko tästä taas lähdettävä? Kostia puri hammasta taistellessaan mielenliikutusta vastaan. - Larissalle se olisi liikaa. Hänen oma isänsä vangittiin juuri, kun hänen äitinsä odotti häntä. Hän joutuisi saman kohtalon uhriksi..."
Susipassissa on jatkoa Olavi Eskolan aiempaan Siperian kierros -teokseen, jota en ole lukenut. Molempien päähenkilö on inkeriläissyntyinen Juho Punkka ja hänen perheensä. Juho Punkka joutuu tunnustava kristittynä Stalinin vainojen seurauksena vangituksi, mutta tämän kuoleman jälkeen hän vähäksi aikaa saa pastorin valtakirjan, kunnes taas HruŜtŜevin jälkeen tilanne NL:ssa taas vaikeutui ja uskovia alettiin vangita ja hengellistä työtä rajata.
Juhon tytär Larissa miettii omaa uskoaan: Kärsiäkö isänsä uskon takia vai oman uskon vuoksi. Punkan perhe asuu ensin Kirgisiassa Frunzen kaupungissa, mutta muuttavat sitten Mustan meren lähettyville Suhumiin. Larissa menee naimisiin hengellistä nuorisotyötä tekevän Kostian kanssa, joka on tullut Ukrainan Rostovista vähäksi aikaa Suhumiin. Nuoret muuttavat Rostoviin. Punkan jäljelle jäänyt perhe muuttaa vähän väliä, milloin ollaan paikassa nimeltä Saht, milloin Saparovskissa,milloin Karzajovskissa. Piipahdetaanpa välillä Moskovassakin. Miliisi ja uskontasioista vastaavat ovat aina mustine volgineen lähettyvillä. Uskosta pidetään kuitenkin kiinni vaikka 'maan alla'.
Susipassissa sijoittuu aikaan ennen NL:n romahdusta. Vihdoin, GorbatŜhovin tultua valtaan ja glasnostin myötä Punkan perhe saa muuttoluvan ja he matkustavat Yhdysvaltoihin, jossa saavat kodin Bryte-nimisessä pikkukaupungissa.
Susipassissa kertoo vankasta uskosta vainojenkin keskellä, peräänantamattomuudesta ja rohkeudesta. Se kertoo siitä, kuinka Jumala pitää huolen omistaan vaikeuksienkin keskellä. Olisi kylllä ihan kiinnostavaa lukea se ekaosakin.
Hieman ihmettelin, miksi kirjassa puhuttiin Gruusiasta, kun kartassa kuitenkin näkyy alueen nimenä Georgia. Ilmeisesti kyse oli kuitenkin samasta asiasta, Mustan meren lähellä, Suhumissa kun oltiin.
---
Kirjallinen maailmanvalloitus Georgia
Helmet 2020 lukuhaaste kohta 10: Kirja sijoittuu maahan, jossa on vähemmän asukkaita kuin Suomessa (Kirjan tapahtuma-aikaan Georgia oli osa NL:a, nykyisin se on itsenäinen valtio ja pienen googlauksen kautta oletan sen asukasmäärän pienemmäksi kuin Suomen.
Nämä ovat kiinnostavia kirjoja, pitäisi joskus lukea. Olavi Eskolan puheita olen kuullut silloin tällöin jossain hengellisillä juhlilla.
VastaaPoista