01 huhtikuuta 2023

Kirjoja hyllystäni!

Viisiitoista poimntaa kirjahyllystäni -haastetta olen katsellut muutamissa kirjablogeissa. En muista, mistä tämän ensimmäiseksi bongasin, mutta aiankin Lasisipulissa tämä löytyy. Myös Kirjasähkökäyrästä olen tämän bongannut. Liikkeelle tämän alunalkain on laittanut Kirjojen pyörteissä. Ehkä se oli juuri hän, jolta tämän ensin huomioinkin. 

Tässä minun poimintani:

 1. Kirja, jonka sait lahjaksi

Raili Mikkasen Ei ole minulle Suvannot. Aino Kallaksesta kertovan kirjan olen saanut lahjaksi äidiltäni. 
2. Klassikko, josta tykkäsit

Frances Hodgson Burnetin Salainen puutarha. Aivan ihana tyttökirjaklassikko, josta ei voi olla tykkäämättä. Lumoaa kerronnallaan kerta toisensa jälkeen.

3. Kirja, jonka lukeminen on takkuillut

Thomas Mannin Joosef tetralogiaa

aloin lukea Jaakobin tarinasta, mu
tta en oikein päässyt alkua pitemmälle. Syynä varmaan kirjaston poistomyynnin kappaleet, joissa tunkkainen haju. Toivoisin löytäväni tilalle paremmat, sillä Joosefin tarina kiehtoo. Muistelen, että olisin jonkun osan tästä kirjasarjasta lukenut joskus muinaisuudessa, mutta haluan lukea uudelleenkin.


4. Kirja, jota olet lukenut eniten

Hmm. Vaikea sanoa, kun en ole ylöspistänyt mihinkään lukukertoja, mutta sanottakoon nyt vaikka Montgomeryn Kotikunnaan Rillan, jonka olen lukenut useammankin kuin kerran tai kahdesti.


 5. Kirja, joka on laina

Kirjahyllyssäni ei juuri ole lainoja. Lainakirjat pidän lähinnä pöydällä pinossa. Eräänlainen laina on kuitenkin Helli Kaikkosen Neljän Tuulan kerho, joka Bookgrossing-kirja. En ole tätä vielä lukenut, mutta tarkoitus olisi laittaa kirja taas kiertoon, kun ole sen lukenut. Tosin haluaisin saada tämän ihan omakseni. Helli Kaikkosen teokset  ihastuttavat mieltä niin mukavasti.6. Kirja, jonka näkeminen hyllyssäsi tuo sinulle erityistä iloa

Tähänkään ei ole mitään helppoa vastausta, sillä oikeastaan kaikista hyllyni kirjoista on iloa. Erityistä iloa tuo kuitenkin Enid Blytonin lapsuudesta tärkeät kirjasarjat. Tästä Salaisuus-sarjasta puuttuu enää kaksi: Metsästysmajan salaisuus ja Karanneen vangin salaisuus. Karannutta vankia ei löydy tuossa kuosissa, mutta Metsästysmajan salaisuus pitäisi löytyä, mutta sen metsästäminen ei ole helppoa, sillä kaikkia muita kuoseja kyllä löytyisi, mutta ei juuri tuota punaselkäistä, kovankantista. Näkymättömän varkaan salaisuus on eri kuosissa, koska sain sen aikoinaan lahjaksi vanhemmiltani.


7. Kirja, joka käsittelee kiehtovaa aihetta

Margaret Crawenin Kuulin pöllön kutsuvan kuuluu intiaanikirjallisuuden hyllyyni. Tämä Crawenin englanninkielisen kirja Again Calls the owl kertoo kirjailijan omasta lapsuudesta. En ole vielä ehtinyt teosta lukea, mutta eittämättä tämä on kiinnostava ja kiehtova teos. Tiedän sen jo lukemattakin.
8. Kirja, joka on kuvitettu:  

Voronkovan Aurinkoinen päivä sisältää mitä ihastuttavimman mustavalkokuvituksen. Eikä tarinakaan huono ole, vaikka saattaa sisältää piirteitä, jotka kohottelevat kulmakarvoja.
9. Kirja, jonka kansi puhuttelee sinua:

Kenneth C. Crawfordin Seikkailu Alaskassa kansikuva herätti heti kiinnostuksen, kun sen näin. Tähänkään en ole vielä ehtinyt tutustua.


10. Kirja, jonka hahmolla on kiinnostava kehityskaari:

Hulmen Nunnan tarina on upea, koskettava kuvaus naisesta, joka ei saa lupaa mennä naimisiin rakastamansa miehen kanssa, päätyy Nunnaksi ja lähetystyöhän Kongoon. Joutuu palaamaan luostariin, kun sairastuu vakavasti. Toinen maailmansota saa hänet miettimään kutsumustaan ja hän päätyy maallikkosisareksi. Olen lukenut tämän teoksen ainakin kolmesti. Ihana tarina. Eikä teoksesta tehty elokuvakaan jätä kylmäksi.

 

 11. Kirjailija, jonka kirjoja sinulla on useampi:

Tähän löytyisi montakin vastausta, mutta mainitaa nyt L.M.Montgomery ja L.M.Alcott, sillä heidän teoksiaan minulta löytyy useampina painoksina ja kahdella kielellä.


12. Kirja, joka on kaukana mukavuusalueeltasi

Hmm. Tätä täytyy ihan miettiä. Kyllähän minulla on hyllyissä teoksia, joissa on piirteitä, jotka ovat hyvinkin kaukana mukavuusalueeltani, esim. sotakirjallisuus, mutta jonka olen kuitenkin säilyttänyt tutkimuksen kannalta merkittävinä. Mutta todella todella kaukana mukavuusalueeltani olevia en yleensä taida lukea. Voisin ehkä kuitenkin mainita tässä Dee Brownin Kantaäiti -teoksen, jota en ole vielä lukenut. Kertoo intinaanien historiasta, mutta minulla on tuntuma, että aiheestaan huolimatta se saattaa olla mukavuuteni äärirajoilla, sitten, kun jaksan siihen paneutua.


13. Kirja, jonka olit jo unohtanut omistavasi:

Soike Kaukovallan Teinitytön ikkuna. Olen ostanut teoksen nettiantikvariaatista kahdesti. 
14.  Kirja, jonka nimestä tykkäät paljon

 Dagnija Zigmonten Lapset ja puut kurkottavat aurinkoon, jonka nimi on kuin runo, vaikka tarinasta on lyyrisyys kaukana.


15. Kirja, jonka haluat nostaa esiin muuten vain

Cararol Shieldin teoksen  Jane Austen, jonka löysin kirpparilta parilla eurolla.6 kommenttia:

 1. Neljän Tuulan kerho ja Nunnan tarina meni lukulistalle näistä.

  VastaaPoista
 2. Salainen puutarha pitäisi lukea uudelleen, olen sen joskus lapsena viimeksi lukenut. Omasta hyllystäkin se nykyään löytyy, nappasin sen itselleni, kun mummolassa tyhjennettiin kirjahyllyä.

  VastaaPoista
 3. Niin paljon kuin mainitsetkit tässä kirjoja, niin olen lukenut niistä vain yhden, Kuulin pöllön kutsuvan.
  Kohdan 1 Aino Kallaksesta kertovan kirjan haluan ehdottomasti lukea. Lähdenkin nyt kirjaston sivuille tutkailemaan, löytyisikö sitä.  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti löydät. Teos on kaunis ja vaikuttava nuoruudenkuvaus.

   Poista

Älä roskaa!